divendres, 29 de juny del 2012

DARRERA REUNIÓ D’AQUEST CURS DEL CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA FRANCESC PUJOLS



El nou club de lectura que es va iniciar el passat mes de gener a la Biblioteca Francesc Pujols va celebrar el passat dilluns la darrera reunió del curs 2011-2012. Aquest club es dedica principalment a llegir obres de la literatura catalana, i en aquesta ocasió es va comentar la novel.la “Mirall trencat” de la Mercè Rodoreda.

Tots els assistents a la reunió van coincidir en dir que la novel.la està molt ben escrita, però que és un culebrot. Mercè Rodoreda fa unes descripcions precioses i detallistes de la torre de Sant Gervasi, del seu jardí, de l’estany, etc. però la relació entre els personatges resulta bastant complicada i difícil d’entendre.

De fet, “Mirall trencat” és una obra plena de símbols. La majoria d’ells fan referència al pas del temps i a la decadència de la família, així com també a la mort i la joventut. Un exemple clar el trobem a la torre: aquesta es comporta com si d’un ésser viu es tractés i neix, creix i mor com els personatges. Un altre símbol és el mirall, que fa de testimoni de la vida dels protagonistes i reflecteix l’esplendor i la decadència de la familia. Però no només simbolitza el pas del temps, sinó que és una mena de metàfora, ja que durant l’obra els personatges donen la seva visió personal d’un conjunt d’esdeveniments que passen, de la seva vida, dels seus amors, de les morts, etc. Aquestes visions formen un tot que està fragmentat, com el mirall, en els diferents personatges. També simbolitza la mort de la família en trencar-se quan comença la guerra civil, ja que aquesta s’esmicola entre l’exili, la guerra i altres fets.

En general, els membres del club van gaudir de la lectura d’aquest llibre però va agradar molt més la forma d’escriure de l’autora que no pas l’argument de la novel.la.

dimecres, 27 de juny del 2012

IRENE NEMIROVSKY: VI DE SOLITUD.


El passat dijous ens reunim per comentar el llibre Vi de solitud, de l'autora russa Irene Nemirovsky.