divendres, 28 de setembre del 2018

COLM TÓIBÍN: BROOKLYN (BIBLIOLOVERS)



Aquest mes de setembre els Bibliolovers hem llegit Brooklyn, de Colm Tóibín, una novel·la que recull la vida d'Eilis Lacey, la jove irlandesa que, als anys 50, es veu forçada a emigrar sola del poble petit d'Enniscorthy a Nova York i obrir camí enmig de la gran ciutat i de les dificultats que generen les relacions humanes (companyes de dispesa i els estudis de comptabilitat) i també, la descoberta de l'amor.


La novel·la té tres punts forts destacats. En primer lloc, els personatges: la protagonista Eilis Lacey, una noia innocent, disciplinada i solitària, que acaba sent víctima de les seves decisions, Tóibín sempre l'acompanya de personatges que fan de mirall oposat, de contrast, a la protagonista.

En segon lloc, la trama de la novel·la que es mou entre diferents punts de gir literaris, al principi i al final que juguen amb les expectatives creades al lector i li donen molta força i moviment emotiu.

Per últim, el narrador és capaç de descriure amb tota minuciositat els sentiments, els pensaments i les reaccions internes dels personatges, especialment d'Eilis, amb un llenguatge transparent, elegant, depurat, emotiu, precís i detallista.
Aquests tres aspectes potencien, sens dubte, la sintonia del lector amb la protagonista de la novel·la.


Hi ha un teló de fons interessant que ens parla de les tensions de la immigració (irlandesos i portuguesos), el pes de la família en la vida de les persones, fer-se gran en un entorn desconegut, la hipocresia de les companyes de dispesa, entre altres temes destacats.


Colm Tóibín, aconsegueix amb Brooklyn, que el fer de cada dia es converteixi en una gran novel·la, delicada, atractiva i emocionant que ha agradat a tots els lectors dels Bibliolovers.

dijous, 27 de setembre del 2018

CLUBS DE LECTURA 2018-2019



Comencem el curs 2018-2019 amb les sessions dels diferents clubs de lectura, que tornen a reunir-se després de l'estiu.

Us anirem explicant les lectures proposades, totes molt interessants, però abans volem recordar quins són els clubs que funcionen a la Biblioteca de Martorell.


  1. El més antic és el club de lectura de nit, que es reuneix un cop al mes, un dijous a les 21.30 hores. En aquest grup es llegeix tot tipus de novel·les triades pels mateixos lectors.
  2. El club de lectura de tarda es reuneix un cop al mes, els dilluns ales 18 h  En aquest grup es llegeix sempre en català, preferentment novel·la.
  3. El Bibliolovers és el club de lectura de la Biblioteca de Martorell, especialitzat en obres de qualitat literària. Es reuneix un dijous al mes, a les 19 h
  4. Un dimecres al mes, a les 19 hores, es  reuneix el grup de lectors i lectores en anglès. L'objectiu és llegir en anglès, per tal de millorar la lectoescriptura i comentar les obres amb la finalitat de millorar la conversa.
  5. Aquest curs es vol posar en marxa un club de lectura per a joves. Si teniu ganes de participar-hi, poseu-vos en contacte amb la biblioteca.

Si teniu ganes de participar en aquesta activitat, no dubteu en demanar informació a la biblioteca.

Grup Bibliolovers, setembre 2018