divendres, 26 de març del 2021

MONTSERRAT ROIG: SOM UNA GANGA

Nascuda l'any 1946 va destacar com a activista política d'esquerres i com a feminista des de ben jove. Va morir prematurament, l'any 1991, però ens va deixar com a llegat una àmplia carrera com a escriptora i periodista.

Si voleu conèixer una mica més de la vida d'aquesta dona entranyable, podeu donar un cop d'ull al llibre Si em necessites, xiula,  una biografia a càrrec de la Isabel Clara Simó, escrita l'any 2005, en la que fa un retrat de la seva faceta més intima, però també de la professional.

Però avui us hem volgut recomanar un llibre signat per la mateixa Montserrat Roig, qui en la seva faceta d'articulista va publicar a diversos mitjans -en català i en castellà. Avui, El Periódico, Mundo Diario o El País van ser testimoni d'articles en els quals el feminisme va ser protagonista en moltes ocasions.

El llibre es diu Som una ganga: textos feministes. És una edició de Comanegra (2020), a cura de M. Àngels Cabré, qui ha fet una  selecció, recollint no només  articles, sinó també alguns fragments dels llibres en el que apareixen reflexions i mostres del pensament de la nostra autora. 

Maria Àngels  Cabré és escriptora i crítica literària, especialitzada en literatura escrita per dones i en dones i cultura. En la Introducció al llibre, M. Àngels Cabré ens parla de la ideologia de Montserrat Roig i de la seva manera clara d'escriure.

L'antologia va paral·lela a la història del nostre país i s'ha dividit en quatre apartats en què s'ha volgut  "recollir les seves principals preocupacions en l'àmbit que ens ocupa": La condició femenina i les relacions de les dones amb el món, l'empoderament femení, el cos i la relació entre homes i dones i sobre la violència de gènere.

Cito textualment a M. Àngels Cabré: "Si encara visqués, us puc ben assegurar que estaria al peu del canó de les reivindicacions actuals: hauria participat al #MeToo, hauria escrit contra la sentència de La Manada un article potser titulat Totes som la manada, hauria sortit al carrer el darrer 8 de març i, fins si tot, s'hauria sumat al debat sobre les noves masculinitats. En resum, seguiria fidel al feminisme".

Per tot això, aquest llibre és imprescindible, és el llegat d'una dona que va lluitar pels drets de totes nosaltres, una dona a qui des d'aquí donem les gràcies per haver posat en evidència que som una ganga.

dimecres, 24 de març del 2021

MARIA MERCÈ MARÇAL, MIREIA CALAFELL, DOLORS MIQUEL, MONTSERRAT ABELLÓ

Al març se celebra el Dia Internacional de la Dona, però també és el mes en què comença la primavera, el mateix dia aproximadament que s'ha establert com a Dia Mundial de la Poesia, una iniciativa de la Unesco.
Des de l'any 2011, cada 17 de març es fa una crida a emplenar la xarxa de versos catalans, celebrant així Dia de la poesia catalana a internet, una iniciativa que vol donar visibilitat a la poesia en català.
A Martorell, a més, fa pocs dies va tenir lloc el festival de poesia Divers.
Març, mes de poesia, mes de dones i la millor manera que se'ns acudeix d'ajuntar les dues coses és fer ressò de la poesia feminista més important que hi ha als prestatges de la nostra biblioteca.


  • Mireia Calafell és una jove poeta i prestigiosa que forma part de la Fundació Maria Mercè Marçal. L’any 2015, va rebre la Lletra d’Or al millor llibre publicat en català per Tantes Mudes, poemari que podeu trobar a la biblioteca.

  • Una mica més gran és Dolors Miquel, qui ha publicat des de 1990 nombrosos llibres de poemes i ha rebut nombrosos premis, el darrer dels quals ha estat el passat 2020, Premi Crítica Serra d'Or de poesia i Premi de la Crítica de poesia catalana, pel seu llibre Ictiosaure. A la biblioteca podeu consultar La flor invisible (2010).

  • Una clàssica de la poesia catalana és Montserrat Abelló (1918-2014), poeta i traductora, va viure l'exili durant més de vint anys. Va traduir a Sylvia Plath, de la que va rebre una gran influència. Autora de llarga trajectòria de compromís amb el feminisme literari, va rebre importants premis, com ara la creu de Sant Jordi (1998) o el Premi d'Honor de les lletres catalanes (2008). Tenim més d'una obra d'aquesta autora a la biblioteca, entre d'altres volem assenyalar Al cor de les paraules: obra poètica 1963-2002, Memòria de tu i de mi (2006) o Poemes d'amor: antologia (2010)

Hem parlat només de quatre autores, totes elles conreadores de la poesia en català.
Hi ha molts altres noms de bones poetes, tot i que la poesia no ha estat un gènere excessivament femení. Escriure poesia exigeix hores de dedicació i una cambra pròpia, com deia la Virgínia Woolf. 
És per això que en aquest primaveral mes, hem volgut rendir homenatge a dones poetes amb consciència feminista.

Gràcies a totes elles, escriptores. Gràcies a tots vosaltres, lectors.

dilluns, 22 de març del 2021

DRA. MONTSE FOLCH: 100 CREENCES I MITES SOBRE L'ALIMENTACIÓ

Avui és dilluns i hem d'entrar a la cuina. I entrarem, però per a cuinar si no per a conèixer una mica de nutrició, de la mà de la Dra. Montse Folch, que a més de metgessa té un màster en nutrició comunitària per la Universitat de Barcelona.
El seu llibre es diu 100 creences i mites sobre l'alimentació i és de Cossetània editors (2020)

La idea del llibre és aclarir conceptes que sorgeixen en parlar de l'alimentació saludable. Es tracta d'apostar per la salut física i psíquica i que tots ens mantinguem a la màxima energia i felicitat a través dels aliments.

Donat el currículum i l'experiència de la Dra. Folch podeu creure el que diu aquest llibre. És rigorós i científic i va al gra de cadascuna de les qüestions que tracta.




Fem un petit resum d'allò que més ens ha cridat l'atenció:
  • La fruita a les postres engreixa més. Fals
  • La mandarina, un potent diürètic. Verdader
  • La poma té molt poques calories. Fals
  • La pinya, el fruit miraculós. Verdader
  • L'alvocat, fruita recomanada en la vellesa. Verdader
  • L'oli d'oliva el millor per fregir. Verdader
  • La margarina més saludable que la mantega. Fals
  • La xocolata conté colesterol. Fals
  • Necessitem la llet. Verdader
  • El iogurt, remei contra els efectes secundaris dels antibiòtics. Verdader
  • Els llegums engreixen. Fals
  • L'alimentació influeix en la nostra salut mental. Verdader
  • Finalment, en el 100 tenim que la dieta mediterrània és salut per al cor. Verdader.

Com podeu veure, amb cent fitxes sobre diferents creences podem passar una estona d'allò més distreta i aprenent coses importants per a la nostra salut. Anar a la compra amb la lliçó apresa serà bàsic i finalment podrem acabar a la cuina fent servir tot allò que estem aprenent en aquests dilluns a la cuina. 

Avui no portem receptes, però sí coses molt importants sobre alimentació i nutrició.