dimecres, 20 de març del 2013

SALVADOR ESPRIU: PRIMERA HISTÒRIA D'ESTHER


En la reunió que vam fer el passat dilluns dia 18 de març, els membres del club de lectura vam comentar el llibre Primera història d’Esther de Salvador Espriu.
Primera història d'Esther és una obra de teatre que Salvador Espriu i Castelló va concebre el 1948. La peça fou representada en públic per primera vegada el 1957, sota la direcció de Jordi Sarsanedas.
És una expressió desesperada per crear un testimoni d'una llengua viva i rica, per això l’autor va omplir el text de mots de variants i nivells de la llengua catalana i fins de paraules del caló, la parla gitana. Com diu el comentarista Arnau Pons, a "Primera història d'Esther", Espriu treu els titelles hebreus per tal de representar la situació de gravetat de Catalunya després de 1939. La compara amb la del poble jueu després de ser deportat de l'esclavatge de Babilònia. La reina Esther, segons la Bíblia, va salvar el poble jueu que vivia escampat dins el regnat d'Assuerus, rei de la Mèdia i la Pèrsia, l'actual Iran. Espriu, en la seva justificació, dóna un manament vers la llengua catalana, la deixa "al fibló de cada consciència" i allibera de "la presó del bon gust" cada paraula i cada forma. Vol dir, doncs, que no hem de censurar cap forma d'expressió.
Tots els membres del club van coincidir en que no es tracta d’una obra per distreure’t sinó que obliga al lector a pensar i reflexionar sobre el seu contingut. De fet, molts van haver de rellegir diversos fragments del llibre per entendre el seu missatge, ja que l’autor juga molt amb les paraules, fa servir nombrosos sinònims, retalla i escurça els mots,... Està clar que Espriu ens intenta demostrar la gran riquesa del català que en el moment d’estrenar aquesta obra era una llengua molt maltractada pel franquisme. Per aquest motiu, abans de començar a llegir el llibre és necessari situar-se en el context sòcio-cultural de l’època per poder entendre el moment històric en què es va estrenar aquesta obra.

En la propera trobada, el dilluns 22 d'abril,  es comentarà el llibre de l'autora Montserrat Roig, El temps de les cireres

dimarts, 19 de març del 2013

NÚRIA NAVARRO CARRILLO: LA VIDA DESDE EL TEJADO


El passat dimecres dia 13 de març l’autora olesana Núria Navarro va presentar a la biblioteca Francesc Pujols de Martorell el seu primer llibre “La vida desde el tejado”. Aquest llibre és un recull de relats i microrelats que l’autora ha escrit en els darrers anys i que demostren una manera personal de viure la vida, d’atrapar els moments que succeixen al nostre voltant i convertir-los en paraules. Per escriure els seus relats, la Núria Navarro es pot inspirar en qualsevol detall que passi  en el seu entorn (una mirada, una conversa, un joc, un paisatge, una paraula,....). A partir d’aquí escriu una història que pretén mostrar l’essència dels éssers humans, la seva part bona i la seva part més fosca, els seus encerts i els seus errors, etc.

Aquesta autora disposa des de fa temps d’un blog a Internet que es titula “Hilos Finitos” i en el qual cada setmana hi publica un relat i una postal. Té molts seguidors i ella està molt orgullosa de que a través de les xarxes socials la segueixi tanta gent.

Durant la seva xerrada, Núria Navarro va explicar que els seus escriptors favorits són: Julio Cortázar i Pedro Salinas. També va manifestar que per ella el fet d’escriure és una necessitat vital perquè la seva personalitat té una dualitat: la seva part extrovertida que tothom coneix i la seva part introvertida que és la que apareix en els seus escrits.
L’acte va comptar amb la presència d’una cinquantena de persones i va estar organitzat pel Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de Martorell.
L'autora i el seu llibre a la Biblioteca Francesc Pujols


L'autora durant un moment de la presentació