dijous, 28 de maig del 2015

SAYED KASHUA: SEGONA PERSONA DEL SINGULAR



El passat dimecres per la nit ens vam tornar a reunir un petit grup de lectors per tal de comentar el llibre Segona persona del singular, de l'autor Sayed Kashua.
Ell llibre havia agradat tant que vam estar xerrant molt efusivament durant dues hores.
La lectura ens va sorprendre, la vam trobar molt interessant i instructiva.
Deixant de banda l'argument en si, vam estar parlant una bona estona de la realitat social d'Israel, del seu naixement com estat i de tot el que comporta la convivència entre dues cultures.
Tot això queda molt ben reflectit. Trobem dos personatges ben diferents. L'un desarrelat, trist, sense gaire esperit, segurament fruit de traumes infantils relacionats amb el seu origen àrab. L'altre, un triomfador que ha arribat tan alt com és possible que arribi un àrab. Una petita crisi personal, però, fa que tot el seu món i la capa de civilització trontolli.
Més d'un lector s'esperava un final violent o, com a mínim més expeditiu, que no va arribar a produir-se.
En aquest llibre no hi ha terrorisme, no hi ha violència explícita, però si que hi ha una sèrie de personatges trists, sense gaires il·lusions ni esperances. Personatges que van a la deriva, per més d'una causa i amb els quals difícilment ens podem reconèixer.
Potser aquest és el mèrit principal que el llibre ha tingut per a nosaltres. Ens ha permès entrar en l'esfera privada de persones que han nascut i viuen en una societat tan violenta i conflictiva com és la de l'actual estat d'Israel. Hem estat espectadors d'excepció gràcies a la bona prosa de Sayed Kashua i de la seva traductora al català Roser Lluch, a la qual se li dóna un valor especial.

Ens ha agradat el llibre i el recomanem a tothom.

Només cinc persones li posem nota al llibre, amb el següent resultat


8 + 9 + 8 + 8 + 8 + 8 = 37 Mitjana 8.2



La lectura del mes de juny és el darrer llibre de la Sílvia Soler, Un any i mig. El comentarem en la trobada del 17 de juny, que esperem poder fer en la terrassa de la nova biblioteca.






Fins aleshores, bones lectures!