dimecres, 7 d’octubre de 2015

MARTORELLETRES

Des de fa un temps, la Biblioteca col·labora amb el programa Martorelletres, conduït pel Josep Diaz.  
Avui ens hem endinsat en el món de la cultura, parlant de llibres, de llengua i de vi, i escoltant una mica de bona música.
La Josefina Canals ha entrevistat a la Isabel Sánchez, autora del llibre El sueño de la Esperanza, que es presentarà a la Biblioteca Martorell, el pròxim 15 d'octubre.
Verónica Maldonado ens ha parlat de les properes activitats a la Biblioteca, que tindrà una altra presentació de luxe, la del llibre Sor Lucia se confiesa, escrita per la mediàtica religiosa Sor Lucía Caram. 
Aviat, a més, en la Biblioteca Martorell l'Escola de l'Ateneu Barcelonès impartirà un curs d'iniciació a les tècniques narratives, d'interès per totes aquelles persones interessades en l'escriptura.
L'Andreu González ens ha parlat de l'ús -i del mal ús- del català al món de l'esport, en el qual sovint es fan servir paraules procedents d'altres llengües com ara l'anglès, de manera incorrecta.
Tot això, ha estat guarnit amb la lectura d'un text del poeta martorellenc Ricard Garcia, com a homenatge al Dia Internacional de l'Alzheimer, i amb la bona música de la banda sonora original del Titànic.

Podeu escoltar Martorelletres a Ràdio Martorell, en el 91.2 de la FM, cada dimecres de 12 a 13 del migdia, i els diumenges a les 11 en reemissió.

JOSEP MARIA ESPINÀS, IRÈNE NÉMIROVSKYEl passat dia 28 de setembre ens vam retrobar tots els membres del club de lectura de la tarda per iniciar les sessions corresponents al nou curs 2015-2016.

En aquesta ocasió vam comentar dos llibres, ja que l’estiu ha estat llarg i ens ha permés poder dedicar-nos a la lectura.


El primer llibre que vam comentar va ser A peu pel Matarranya de Josep Maria Espinàs, un llibre curtet en el qual l’autor descriu els trets característics d’aquesta comarca. El Matarranya és una franja de l’Aragó dominada per la presència de vestigis ibèrics. En Josep Maria Espinàs es va documentar molt bé sobre una zona que bàsicament viu de l’agricultura i que resulta poc coneguda per a molts de nosaltres. L’autor inclou molts topònims característics de la zona i parla de diferents artistes que han nascut en aquestes terres.
El segon llibre que vam comentar va ser Suite Francesa d’Irène Némirovsky.
La veritat és que aquesta novel·la no ha deixat indiferent a ningú. Es una novel·la molt dura ambientada durant la Segona Guerra Mundial a França.
El llibre comença quan Hitler entra a Paris i molts parisencs fugen de la ciutat per no haver de conviure amb l’enemic.
El llibre explica bàsicament la misèria humana que comporta qualsevol guerra i tot el que provoca l’ocupació d’un territori per part de l’invasor. Aquesta convivència forçosa entre l’ocupat i el que fa l’ocupació comporta l’amistat interessada i l’amistat fingida entre els dos bàndols.
Tots aquests elements queden perfectament reflectits en la història que viu la protagonista del llibre, la Lucile, la qual conviu amb la seva sogra (una dona prepotent i autoritària) esperant que el seu marit torni de la guerra. Un marit amb el qual es va casar a la força i al qual quasi no coneix.
Les circumstàncies de la guerra fan que un oficial alemany hagi de viure una temporada a casa de la seva sogra, i aquesta situació provoca que s’estableixi una relació entre la Lucile i aquest oficial. Es un llibre molt dur i cruel que reflecteix la misèria moral i la misèria material que formen part de qualsevol guerra.
Per sort, la història de Lucile aconsegueix endolcir una mica tot l’argument del llibre, el qual no va poder ser acabat per l’autora perquè era d’origen jueu i va ser deportada a un camp de concentració.


La propera reunió será el dia 26 d’octubre. Us hi esperem!