dimecres, 26 de març del 2014

XERRADA DE CLUBS DE LECTURA AMB LA SILVIA SOLER: L'ESTIU QUE COMENÇA


Dintre d’un mes de març extremadament literari, el passat dijous els clubs de lectura de la Biblioteca Francesc Pujols de Martorell, vam poder gaudir de la presència de l’autora Sílvia Soler, de que havíem llegit el llibre  L’estiu que comença.

Va ser una xerrada molt animada, en la que l’autora va respondre tots els dubtes dels lectors entorn a aquest llibre, i durant la qual també va escoltar les nostres opinions.


La Sílvia ens va explicar com des de molt petita ja era molt fantasiosa, i tenia la sensació de que només podia ser feliç escrivint. Quan va triar carrera a la universitat, es va decidir per Periodisme perquè va pensar que aquesta professió li permetria guanyar-se la vida amb l’escriptura. 

Va treballar a la Ràdio Municipal de Badalona i a Catalunya Ràdio, per passar a ser guionista amb Josep Cuní. Precisament va ser en aquesta etapa quan, gràcies a una reducció de jornada, va poder dedicar més temps a l’escriptura literària. 
I de les seves experiències com a mare moderna, que també treballa i fa moltes més coses, va sorgir en aquest moment el llibre 39+1, que descriu la complicada vida de la dona moderna a punt de cumplir els 40, d’una manera divertida i amena. 

Parlant de L’estiu que comença, l’autora ens informa que va néixer com un intent de plasmar el tema de la nostálgia, en el sentit d’enyorar allò que s’ha perdut, però també en el sentit de ser capaç de gaudir de felicitat, malgrat tot allò que s’ha perdut. 

Ens va parlar de les seves pèrdues personals que d’alguna manera li van servir d’experiència en quant a sentiments per escriure aquesta novel·la i ens va fer partíceps de la seva impressió de que aquesta és una novel·la que ha agradat molt a lectors de totes les edats i que als clubs de lectura els hi dóna per parlar de diferents temes. També en va parlar de l'orgull per haver guanyat el prestigiós Premi Ramon Llull.

D'aquesta manera, tot xerrant, va arribar el moment d'acomiadar-nos, i vam poder obtenir la dedicatòria d'alguns exemplars que els lectors portaven.

També us deixem l'enllaç amb l'entrevista amb Jaume Mones, de Ràdio Martorell.



dilluns, 24 de març del 2014

EL CLUB DEL LLIBRE A SANT JOAN DESPÍ: ALMUDENA GRANDES

Dimecres per la tarda, un petit grup de representants del Club de Lectura en horari de nit vam ver un curt viatge cap a Sant Joan Despí per tal d'escoltar i veure a l'Almudena Grandes, autora de reconegut prestigi literari.
Era una trobada del clubs de lectura de totes les biblioteques del Baix Llobregat.
L'acte va consistir en una entrevista de l'autora feta per David Guzmán, conductor d'un club de lectura de Sant Joan Despi.
Durant l'entrevista Almudena Grandes va explicar moltes coses interessants d'ella mateixa com autora i de les seves novel·les.
I ho va fer d'una manera molt viva, enllaçant les seves paraules i pensaments amb agilitat. Va ser amena, divertida i interessant. Les seves paraules van ser precises i els seus comentaris intel·ligents i aguts.
Es va centrar especialment en la sèrie Episodios de una Guerra Interminable, de la qual acaba de publicar el tercer lliurament, Les tres bodas de Manolita. Va confessar que per a ella la Guerra Civil i la posterior postguerra és una autèntica mina d'històries suscepibles de ser novel·lades i que precisament els fets més dramàtics són sempre reals.
En les seves històries hi ha una gran part de ficció, però els fets històrics, encara que siguin poc coneguts per nosaltres són sempre autèntics. De fet, destaca el règim franquista per la seva capacitat d' "amagar elefants o girafes", perquè va ser capaç d'aconseguir que la polbació en general no s'assabentés de fets històrics de gran trascendència.

Ens va explicar que la idea de la sèrie li va sorgir en un moment de sequera creativa, quan escrivia un guió cinematogràfic, i que va tenir tan clar el projecte que va fer públic des del començament per tal que ningú es pensés que anava escrivint llibres nous en funció del seu èxit.
Ens va revelar que una imatge ha estat l'impuls creatiu de totes les seves novel·les. La imatge d'una dona muntada a cavall amb cinc quilos de rosquilles va ser la inspiració d'Inés y la Alegria i la d'un nen sentat en una cadira sense que li arribessin els peus a terra en el cas de El lector de Julio Verne.

Després de l'entrevista es va iniciar un torn de preguntes dels lectors en els que l'autora es va esplaiar en questions tan interessants com ara l'estructura de les seves novel·les, per a ella importantíssimes, l'esquelet del llibre, o els noms dels personatges i per ende dels títols de les seves novel·les. Aqui va explicar una divertida anècdota segons la qual el protagonista de la darrera novel·la d'aquesta sèrie portarà el nom de Mariano, però no en honor del President del govern espanyol sino d'un amic seu, molt blanc de pell i malaltís.
Responent a una pregunta també va parlar del paper de la dona en la panoràmica literària actual, dones escriptores o dones lectores, i va criticar la indústria editorial que treu autores i llibres en funció de les demandes del mercat.

Tothom l'escoltàvem amb gran interès, quan ens van avisar que la conversa amb l'autora havia acabat. Ens vam quedar amb ganes de més.
Però encara quedava la signatura de llibres. Totes portaven exemplars i no vam perdre l'ocasió de veure-la més a prop i d'intercanviar algunes paraules amb ella.
Va ser una plaer per a totes assistir a aquesta trobada.
Podeu veure el reportatge de TVC i el Despi TV.