dilluns, 17 de febrer del 2014

TRUMAN CAPOTE. A sang freda.


Dilluns 10 de febrer al vespre, ens vam reunir un petit grup de lectores del Club. En aquesta ocasió es comentava el llibre A Sang freda, del nordamericà Truman Capote.  El llibre va agradar majoritàriament. Fins i tot, alguna lectora va deixar constància de la seva admiració per ell des de fa molt de temps, i del fet d'haver-lo llegit repetidament.
Totes fem èmfasi en el fet de que no es tracta ben bé d'una novel·la, sinó d'una crònica periodística, molt ben construïda. 
Els fets estan clarament exposats, i tot els personatges estan perfectament descrits, de manera que tothom ha estat capaç de fer-se una idea mental de com són. 
Ha agradat especialment la quantitat de petits detalls que apareixen,  coses aparentment sense importància però que ens ajuden a completar la història.   Detalls que defineixen una societat -com ara per exemple la presó a la cuina, la religiositat del poble, el sheriff que ajuda a les feines de casa a la dona- o d'altres que defineixen als personatges -como ara l'episodi de voler demanar mitges negres a les monges.
Hi ha qui ha empatitzat més o menys amb els autors del crim, però en tots els casos, s'ha valorat la seva dura existència com a part substancial del crim comès.
Aquest llibre ha superat la valoració d'altres, fonamentalment pel fet de que sent igual de bo que altres obres literàries llegides al club, ha estat capaç de posar sobre la taula un tema tan delicat i encara avui obert com és el debat al voltant de la pena de mort.
Fins i tot, hem extrapolat el tema a la nostra societat, en la que darrerament ha hagut una important polèmica mediàtica en torn al final de la doctrina Parrott, donant lloc a un animada conversa al voltant del tema.

Posem nota al llibre:

9+9+9+9+9+10+10+7 = 9 de mitjana



Una de les lectores recomana  el visionat de la pel·lícula Capote, que narra la vida de l'autor precisament en els anys que escrivia aquest llibre. Segons la pel·lícula, l'autor va tenir part activa en el procés degut a les seves investigacions com a periodista i als seus interessos editorial.

Quedem en que totes intentarem mirar la pel·lícula, per tal de tenir noves dades al voltant del llibre.
També parlem de la pel·lícula A sang freda, basada en el llibre, que cap de nosaltres ha vist, però la qual està molt ben considerada.


La Isabel ens presenta el llibre que ha triat com a propera lectura.Es tracta d'una de les obres de l'escriptora canadenca Alice Munro, guanyadora del Premi Nobel l'any 2013, que porta el títol d'Odi, amistat, festeig, amor, matrimoni.


El comentarem en la propera tertúlia en horari de nit el proper 10 de març, a les 21.30  hores a la Biblioteca Francesc Pujols.