divendres, 25 de setembre de 2015

TORCUATO LUCA DE TENA: LOS RENGLONES TORCIDOS DE DIOSAcabem  la setmana parlant de la segona lectura d'estiu al club de lectura de nit.
Es tracta de la novel·la Los renglones torcidos de Dios, de l'autor Torcuato Luca de Tena, la qual s'ha comentat en la primera reunió del curs 2015-2016, el passat dimecres.

El llibre va agradar majoritàriament, més que res per la intel·ligència del plantejament, que amagava una intrigant història ambientada en una institució psiquiàtrica, en la dècada dels 70 del segle passat.
Tots els lectors van senyalar l’eficàcia de la idea de situar la història en un psiquiàtric, la qual cosa va permetre a l’autor jugar amb la veritat i la imaginació. 
Tot i així, algun lector va detectar un tema que a l’autor li va faltar tancar. Només un, això sí. I tots havíem seguit la trama amb gran interès esperant saber com acabaria, si el final seria el que semblava o no.
Ens vam esgarrifar amb el patiment físic i psíquic de molts dels malalts, però vam comentar que gràcies als avenços en la medicina potser avui dia aquestes persones no pateixen tant, i els centres psiquiàtrics són molt més humans. 
La protagonista ens va semblar una persona molt idealitzada i a més d'un lector li va fer ràbia tanta perfecció i que tothom s'enamorés d'ella. 
Es va parlar molt del llenguatge, un castellà molt clàssic, que fa servir l’autor. No va desagradar, tot i que el vam trobar una mica passat de moda, especialment tenint en compte que el llibre es va escriure l’any 1979.
Per descomptat, que vam comentar que don Torcuato Luca de Tena és una persona d'un nivell social molt alt, la qual cosa podria explicar el seu llenguatge.  Com a curiositat, dir que segons sembla  l'autor es va tancar durant 18 dies en una institució psiquiàtrica per tal de documentar-se per aquesta novel·la.

Li vam posar nota al llibre, com fem normalment i ens va sortir exactament un   

Vam aprofitar per fer la presentació de la lectura del mes vinent. 
La lectura triada ha estat Charlotte, de l'autor francès David Foenkinos, llibre basat en la vida de Charlotte Salomon, pintora alemanya assassinada a Auschwitz quan només tenia 26 anys.

Aquest llibre es comentarà en la tertúlia del dia 14 d'octubre, a les 21.30 hores.

dimecres, 23 de setembre de 2015

BIBLIOTEQUES AMB D.O. 2015Enguany la Biblioteca Martorell ha fet coincidir la participació en el programa Biblioteques amb DO amb les tradicionals Festes del Roser.

Aquí podeu consultar les diferents activitats.


BIBLIOTEQUES AMB DO:   BIBLIOTECA MARTORELL


  • Per començar, el dimecres 30 de setembre, a les 19 hores tindrà lloc a la Biblioteca la conferència Descriure el vi amb música, en la qual en Marcel Gorgori farà un paral·lelisme entre els vins i les peces d'òpera escollides.
  • El dijous 1 d'octubre, a les 17 hores,  la Mercè Rubí narrarà Els tres animals del vi, un conte infantil escrit per Gemma Armengol, en el que coneixerem com un gat poruc es va convertir en el més valent i eixerit.
  • Un cop acabat el conte, a les 18 hores,  la biblioteca lliurarà els premis als guanyadors del concurs de super lectors.
  • El divendres 2 d'octubre, a les 18 hores podrem assistir a la presentació del llibre Ví català, una reivindicació històrica, dels autors Jordi Alcover, Sílvia Naranjo i Jordi Abellán. 
  • Finalment, el diumenge 4 d'octubre a les 19 hores Lluís M. Bosch (compositor) i Carolina Rius (pianista) oferiran l'espectacle musical Un tast di ví.


Totes aquestes activitats es faran a la Sala Polivalent de la Biblioteca Martorell.
Tast per gentilesa de Caves Juvé i Camps.També està en marxa el Concurs de fotografia Biblioteques amb DO a #vinstagramdopenedes2015

Les imatges han d’estar relacionades amb el món del vi en sentit ampli i les podeu penjar al #vinstagrampenedès2015.
Consulteu-ne les bases al Facebook de la Biblioteca i a www.bibliotecaspublicas.es/martorell/.
Termini d’admissió: fins al 25 d’octubre. 93 775 60 60 / b.martorell@diba.cat.

MICHEL HOUELLEBECQ: SUBMISSIÓ
Els mesos d'estiu són de vacances pels clubs de lectura de la nostra biblioteca, tot i que la feina lectora no s'ha aturat.


De fet, el mes de juliol, el grup de lectura de les nits de dimecres va organitzar  un agradable sopar en una terrassa de la nostra població.  Es va aprofitar l'avinentesa per tal de comentar el llibre  Submissió de l'autor francès Michel Houellebecq.

S'ha de dir que aquesta lectura  va defraudar a pràcticament tots els lectors i lectores.  
Pensàvem que ens trobaríem amb un llibre de política ficció en el qual  es parlaria d' una hipotètica arribada al govern de França d'un partit islamista, amb un gran contingut ideològic. 
El problema és que sota aquest argument, els membres del club van trobar grans  errors, coses que no s'acabaven d'explicar o fils que quedaven penjats. Moltes coses absurdes, en suma, que van treure credibilitat a tota la història.
Vam trobar a faltar arguments més profunds  quant al fet religiós i tampoc no vam veure la resposta social dels francesos afectats pels canvis. Tampoc vam  acabar de saber que pensaven les dones ni de quina manera acceptaven els esdeveniments. De fet, la dona apareix en la novel·la com objecte de desig o com a cuinera. Sí que hi ha dones professores o estudiants, però no tenen gens d'importància en la trama. 
Un altre punt de vista dels lectors del club és que tanta cosa fora de lloc només podria ser un toc d'atenció per part de l'autor, una crida a la reflexió, però posant l'argument en un futur tan proper que ja es veu que no pot ser. No cal que ens espantem, només que pensem.
En tot cas, més d'un lector o lectora va llegir amb avidesa esperant que passés alguna cosa o esperant potser que el final ens donés la clau per entendre la novel·la.

Vam posar nota, amb el següent resultat: 4 4 6 6 5 6 6 4 = 5.125