dilluns, 24 de març del 2014

EL CLUB DEL LLIBRE A SANT JOAN DESPÍ: ALMUDENA GRANDES

Dimecres per la tarda, un petit grup de representants del Club de Lectura en horari de nit vam ver un curt viatge cap a Sant Joan Despí per tal d'escoltar i veure a l'Almudena Grandes, autora de reconegut prestigi literari.
Era una trobada del clubs de lectura de totes les biblioteques del Baix Llobregat.
L'acte va consistir en una entrevista de l'autora feta per David Guzmán, conductor d'un club de lectura de Sant Joan Despi.
Durant l'entrevista Almudena Grandes va explicar moltes coses interessants d'ella mateixa com autora i de les seves novel·les.
I ho va fer d'una manera molt viva, enllaçant les seves paraules i pensaments amb agilitat. Va ser amena, divertida i interessant. Les seves paraules van ser precises i els seus comentaris intel·ligents i aguts.
Es va centrar especialment en la sèrie Episodios de una Guerra Interminable, de la qual acaba de publicar el tercer lliurament, Les tres bodas de Manolita. Va confessar que per a ella la Guerra Civil i la posterior postguerra és una autèntica mina d'històries suscepibles de ser novel·lades i que precisament els fets més dramàtics són sempre reals.
En les seves històries hi ha una gran part de ficció, però els fets històrics, encara que siguin poc coneguts per nosaltres són sempre autèntics. De fet, destaca el règim franquista per la seva capacitat d' "amagar elefants o girafes", perquè va ser capaç d'aconseguir que la polbació en general no s'assabentés de fets històrics de gran trascendència.

Ens va explicar que la idea de la sèrie li va sorgir en un moment de sequera creativa, quan escrivia un guió cinematogràfic, i que va tenir tan clar el projecte que va fer públic des del començament per tal que ningú es pensés que anava escrivint llibres nous en funció del seu èxit.
Ens va revelar que una imatge ha estat l'impuls creatiu de totes les seves novel·les. La imatge d'una dona muntada a cavall amb cinc quilos de rosquilles va ser la inspiració d'Inés y la Alegria i la d'un nen sentat en una cadira sense que li arribessin els peus a terra en el cas de El lector de Julio Verne.

Després de l'entrevista es va iniciar un torn de preguntes dels lectors en els que l'autora es va esplaiar en questions tan interessants com ara l'estructura de les seves novel·les, per a ella importantíssimes, l'esquelet del llibre, o els noms dels personatges i per ende dels títols de les seves novel·les. Aqui va explicar una divertida anècdota segons la qual el protagonista de la darrera novel·la d'aquesta sèrie portarà el nom de Mariano, però no en honor del President del govern espanyol sino d'un amic seu, molt blanc de pell i malaltís.
Responent a una pregunta també va parlar del paper de la dona en la panoràmica literària actual, dones escriptores o dones lectores, i va criticar la indústria editorial que treu autores i llibres en funció de les demandes del mercat.

Tothom l'escoltàvem amb gran interès, quan ens van avisar que la conversa amb l'autora havia acabat. Ens vam quedar amb ganes de més.
Però encara quedava la signatura de llibres. Totes portaven exemplars i no vam perdre l'ocasió de veure-la més a prop i d'intercanviar algunes paraules amb ella.
Va ser una plaer per a totes assistir a aquesta trobada.
Podeu veure el reportatge de TVC i el Despi TV.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada