dimarts, 30 de maig del 2017

BIBLIOLOVERS: UN LLARG HIVERN


El grup de lectors del Bibliolovers a la terrassa de la Biblioteca
El mes de maig hem llegit l’obra del novel·lista irlandès, Colm Tóibín, Un llarg hivern, escrita l’any 2007, una novel·la deliciosa que l’autor va escriure a partir de les seves estades als Pirineus. 
La novel·la, amb una traducció brillant de Víctor Compta, ens parla de la història d’una família pagesa del Pirineu: el pare, la mare i els dos fills, el Miquel i el Jordi. 
Durant l’estada del germà petit a la mili és quan el fill gran descobreix que la mare és alcohòlica. El pare, per recomanació del metge li buida els bidons que tenia plens de vi. Com a reacció, la mare fuig de casa, sense dir res a ningú, en un dia de plena tempesta de neu. 

El personatge principal és el Miquel, el fill gran, a través del qual l’autor fa una evolució emocional de la fugida de casa de la mare, conjuntament amb el Manolo, l’ajudant de la família per fer les tasques de la llar i cuidar els animals.

El llenguatge és ric, frases curtes i descripcions acurades, entre les quals sobresurt el tractament del cel, genial, primer un cel “llampant” (pàg. 39) per passar a un cel “enfosquit” (pàg. 44) fins a acabar amb un cel “ple de voltors” que busquen algun cos per la muntanya (pàg. 87), un recurs literari que l’autor fa servir per emfatitzar l’estat d’ànim dels personatges i la situació que viuen.

La trobada dels Bibliolovers ha generat un debat al voltant de temes com l'homosexualitat (Miquel/Manolo); l'alcoholisme (de la mare); la identitat personal (el Manolo fa “feines de dona” i reivindica la realització de les feines de la llar sense que, necessàriament, hagi de ser una dona); la vida dura de la muntanya (que es reflecteix a la novel·la amb les tasques que fa cada membre de la família); el fet que un esdeveniment imprevist et pot canviar la vida (personal i de la família com la fugida de la mare), la mirada del cel, entre d'altres.


La propera novel·la marxem d’un autor irlandès per llegir una autora nord-americana Olive Kitterridge, d'Elisabet Strout. La trobada serà el proper 29 de juny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada