diumenge, 30 de setembre del 2018

ÀNGEL GUIMERÀ: MARIA ROSA (CLUB DE LECTURA DE TARDA)



Aquest mes de setembre en el club de lectura de tarda hem llegit Maria Rosa d’Àngel Guimerà, una novel·la que recull la vida d’una dona que té el seu marit a la presó acusat d’assassinat. Mentre el seu marit està empresonat Maria Rosa s’enamora del Marçal i aquest triangle amorós converteix aquesta obra en una tragèdia d’una gran intensitat dramàtica.


La reunió d’ahir va comptar amb la presència d’Àngels Santacana directora de la Casa-Museu d’Àngel Guimerà, la qual ens va explicar detalladament la vida i la trajectòria literària d’aquest gran escriptor català de finals del s. XIX i principis del XX. Gràcies a la seva xerrada, tots els assistents vam poder entendre millor la importància del treball d’aquest autor especialment en l’àmbit literari així com el seu pes indiscutible en la vida política d’aquella època.
L’Àngels Santacana també va il·lustrar la seva conferència amb unes imatges de la pel·licula “Maria Rosa” que va ser projectada en els cinemes dels Estats Units per Cecil B. DeMille l’any 1915. Això vol dir que l’obra Maria Rosa,  que el seu autor va escriure originàriament per a la llegendària actriu espanyola María Guerrero, va aconseguir viure una llarga aventura nordamericana, des de Barcelona fins a la pantalla gran de Hollywood. Poques obres catalanes han aconseguit el mateix. 
En la seva adaptació del text de Guimerà, William C. De Mille, guionista, va convertir l’assassinat d’un capatàs en l’assassinat d’un pescador. També va fer altres canvis en el desenllaç, ja que la necessitat de satisfer el requisit d’un final feliç per tal d’assegurar l’èxit de taquilla va ser prioritari a Hollywood. 

Aquestes i altres anècdotes són les que ens va explicar l’Àngels Santacana en una trobada diferent i molt interessant del nostre club.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada