dimarts, 17 de novembre del 2020

LLUÍS LLACH: PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ESCAC AL DESTÍ

En temps de pandèmia, les activitats que normalment es fan a la nostra sala Polivalent de la Biblioteca de Martorell canvien una mica, però malgrat tot continuen.

És per això, que en  Lluís Llach va presentar el passat 13 de novembre al Canal YouTube de l’Ajuntament de Martorell la seva darrera creació literària, Escac al destí


A la vetllada literària en línia van participar també el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Andreu González, la periodista martorellenca Míriam Riera i  la tècnica de cultura municipal, Josefina Canals.

Miriam Riera va presentar l’autor i va conduir la conversa amb Llach, qui va parlar de la novel·la i de l’escriptura, així com d’altres àmbits de la seva vida: la cançó, la solidaritat -la Fundació Lluís Llach al Senegal-, la política -que va portar l’autor durant dos anys al Parlament de Catalunya- o la seva vinculació amb el món del vi. 

Lluís Llach ens va explicar que el fet de deixar el món de la cançó va ser fruit del seu interès per viure d'una altra manera -després de tota una vida dedicada a la música- i més concretament, a envellir d'una manera diferent. Arribar a l'escriptura va ser una casualitat que va sorgir quan el director Lluís Danés li va demanar la seva col·laboració en un guió. L'escriptura el va atrapar, però va ser la prosa la que va fluir fins a convertir-se en la seva primera novel·la, Memòria d'uns ulls pintats, la qual va ser publicada en 2012, per l'editorial Empúries.

Després vindrien les novel·les Les dones de la Principal (2014) i  El noi del Maravillas (2017).

També una biografia del Miquel Marti i Pol, Estimat Miquel (2013)

Escac al destí és la seva quarta novel·la. En ella, l'autor torna a abandonar la zona de confort que suposa escriure sobre contextos històrics coneguts i fa el salt cap a escriure una novel·la històrica, un relat situat a l'Edat Mitjana. Lluís Llach considera l'Edat Mitjana com un període fascinant marcat per les pors i les ignoràncies d’una societat sotmesa per la monarquia i per l'església. D'aquesta darrera destaca el seu paper en la circulació de la informació que li arribava des de les altes instàncies, però també del poble pla, que desvetllava les seves misèries a través de la confessió. 
De fet, la confessió té un paper primordial en el desenvolupament de la novel·la. També trobem en ella un catàleg de personatges tremendament humans, amb les seves virtuts i els seus defectes, entre els quals l'autor destaca el personatge femení, enorme i amb una gran intel·ligència.

Durant l'acte, la Miriam Riera ens va deixar clar que aquesta és una novel·la que atrapa, difícil de deixar un cop s'ha començat i amb grans valors literaris. Ens la va recomanar amb molta sinceritat.

És una novel·la que podeu venir a buscar a la biblioteca, on també tenim algunes de les obres discogràfiques més representatives de la seva llarga etapa musical.

Des de la Biblioteca de Martorell, amb ocasió de la Presentació del llibre Escac al destí, us convidem a gaudir d'aquesta novetat i a conèixer tota l'obra musical i literària del Lluís Llach. La trobareu a la Biblioteca i al nostre catàleg Aladí




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada