dimecres, 2 de desembre del 2020

DEBORAH FELDMAN: UNORTHODOX. MI VERDADERA HISTORIA

Les sèries televisives estan vivint un bon moment. Estan molt ben fetes, toquen temes d'interès, estan a l'abast de pràcticament tothom i es poden veure a la carta. És per això, que cada dia són més les obres literàries que es converteixen en sèries d'èxit.

El cas que ens ocupa avui és diferent, però. No  és ben bé una obra literària, sinó una biografia ben especial, ja que és la d'una persona desconeguda pel gran públic fins que es va fer la sèrie.
O sigui, la sèrie va portar fama al llibre i a la persona i no al revés.

La sèrie es diu Poco ortodoxa, i en ella vam descobrir una manera de viure que no té res a veure amb la nostra. 
En ple segle XXI i en plena ciutat de Nova York vam descobrir la jove Deborah, una noia nascuda i criada a la comunitat jueva hassídica- la dels jueus que mantenen el nivell més alt d'observança religiosa- i més concretament en si del grup anomenat Satmar, procedents d'Hongria.
La sèrie va triomfar i ràpidament l'editorial Lumen va traduir al castellà, aquest llibre originalment escrit en anglès i gràcies al qual podem descobrir la veritable història de la Deborah. El llibre porta el títol de Unorthodox. Mi verdadera historia i es bastant diferent de la sèrie (d'aquesta es diu que agafa diverses experiències personals) més versemblant, però amb la mateixa tensió dramàtica.

El que ens ofereix la biografia de Deborah Feldman són els seus pensaments, impressions i sentiments d'ençà que era una nena. És un llibre en el qual destaca el món interior de qui aviat descobreix com és de diferent d'altres membres de la Comunitat i que es torna introvertida i discreta, gelosa de  descobrir la seva autèntica personalitat.
La Deborah és criada pels avis i només coneix al pare, el qual té algun tipus de discapacitat. De la seva mare només sap que la va abandonar perquè es va tornar boja. Se sent diferent per això, però també per les seves inquietuds intel·lectuals que la porten a llegir tota mena de literatura, malgrat que l'ha de fer d'amagat a la seva controladora família.
No sabem si els seus qüestionaments la van portar als llibres o els llibres al qüestionament, però sí que veiem clarament el pensament crític i la gran intel·ligència i sensibilitat d'una dona que va néixer per a ser pràcticament un objecte al servei de la seva Comunitat, però que es va rebel·lar i va trobar el seu lloc al món.
De pas, coneixem l'interior d'aquest grup tan radical que és capaç d'acceptar coses terribles per no perdre l'honor i que bolquen la culpa de moltes desgràcies en els presumptes pecats de les persones, quasi sempre de les dones.

Si heu vist la sèrie, no dubteu en endinsar-vos en el món interior d'aquesta dona molt poc ortodoxa. Si no l'heu vist, correu a llegir aquest relat personal que no us deixarà indiferent.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada