divendres, 9 d’abril del 2021

COL·LECTIU EIXARCOLANT: TAST DE RATAFIA


La Biblioteca de Martorell va inaugurar ahir les activitats presencials del mes d'abril a la terrassa, amb un taller de Tast de ratafia, a càrrec del Marc Talavera, del col·lectiu Eixarcolant. Aquest taller forma part de les activitats del grup de treball de Parcs Naturals. Montserrat.
Va ser una experiència molt interessant, l'objectiu de la qual era conèixer el patrimoni natural de la nostra zona i recuperar usos artesanals de les plantes autòctones. El Marc Talavera és un gran comunicador i ens va transmetre el seu entusiasme per la botànica i per l'aprofitament dels recursos naturals més pròxims a nosaltres.

La primera part va ser teòrica i en ella, el Marc ens va donar les pautes del que és la ratafia, una beguda tradicional feta amb la maceració alcohòlica de nous verds -causa del seu característic color- i d'una barreja d'altres plantes silvestres, durant un període aproximat de quaranta dies.

El Marc ens va explicar que la ratafia és una beguda molt variada - no hi ha dos d'iguals- i que, precisament per això, és una beguda social que ha perviscut en el temps i ens va donar la recepta. També ens va dir que la ratafia és una beguda que millora amb el temps i que la seva graduació alcohòlica ha d'estar al voltant dels divuit graus.

En la base alcohòlica es pot fer servir anís dolç o aiguardent de vi. Si es fa servir aiguardent, s'ha de rebaixar amb aigua i afegir sucre.
Per la maceració s'han de fer servir les nous verdes i triar una barreja d'herbes equilibrada de sabors, la qual ha d'ocupar entre una tercera part i una meitat del volum de la maceració. Han d'aparèixer els sabors anisats, els mentolats, els resinosos i els amargants o astringents. Per això és tan important conèixer les espècies silvestres i els seus aromes i sabors.
Vam conèixer espècies com ara el llentiscle, l'herbacol, la parietària, el corn de cérvol, el codony d'olor, el llorer, la sàlvia, la tarongina, la menta, la calèndula, la borraina, l'orenga, el lletsó de fulla gran o de fulla petita, les malves, el dent de lleó, el fonoll, la sajolida, els colitxos, etc. 

En una segona part vam poder olorar i tastar diferents tipus de ratafies, artesanals i comercials, i vam intentar esbrinar els aromes i sabors predominants. També vam conèixer el "xampanyet" de saüc, una beguda tradicional a Catalunya que pocs dels assistents coneixíem.

I és que en l'esperit del Col·lectiu Eixarcolant està la recuperació i popularització dels usos de les plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals en el nostre territori.
Tots els assistents vam passar una estona molt amena i vam conèixer els secrets d'algunes de les plantes que ens envolten.
Moltes gràcies al Marc Talavera del Col·lectiu Eixarcolant i a tots els assistents que van participar molt activament i amb entusiasme.

Ja sabeu que a la Biblioteca tenim llibres de botànica i de moltes matèries relacionades, com ara arbusts, fisiologia vegetal, flora, herbaris, plantes aromàtiques, plantes medicinals, etc.

També podeu accedir al Fons especial de Montserrat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada