dissabte, 20 de desembre del 2014

DAPHNE DU MAURIER: REBECCA

Dimarts passat es va reunir el grup del Club de Lectura en anglès, per tal de comentar una obra clàssica, tant en la seva versió escrita (1938) com en la cinematogràfica, malgrat que aquesta és molt més coneguda per ser una adaptació del director Alfred Hitchcock (1940) amb Laurence Olivier i Joan Fontaine com parella protagonista.  El 1997 Jim O’Brien va dirigir una sèrie per a la televisió del Regne Unit.

S'ha llegit una versió reduïda respecte de l’original que en té al voltant de les 300 pàgines. Tots els components del Club han trobat aquest llibre molt fàcil, especialment perquè ocupa només la tercera part de l’original.  Un dels nostres assistents va trobar aquesta novel·la especialment gens desafiant i amb un una història gens original.

Hem de dir que, la història del aristòcrata madur, Sr. Màxim de Winter, casat en segones núpcies amb una ingènua, inexperta noia, sense confiança en sí mateixa que ha de lluitar contra les contínues comparacions que els servents i els amics de la família contínuament fan d’ella i de l’anterior Sra. de Winter (Rebecca) no s’ha de llegir amb ulls de l’any 2014,  on hem vist molt pastitx fet copiant una còpia d’una còpia d’una versió d’una altra versió, etc, sino que ens hem de posar en la situació de l’any en que va ser publicada, i de tot el rerefons tant històric com personal de l’escriptora.
La novel·la, realment reflexa una situació on la balança de poder marital està molt desequilibrada: home poderós versus dona molt jove i intimidada.
El 1938 Europa estava a punt d’entrar en guerra i, Daphne du Maurier, com d’altres escriptors contemporanis, estava molt conscienciada amb la pobresa, la psicologia, la guerra, el feixisme i la religió. L’autora odiava als esdeveniments socials perquè en ells es sentia tímida, cohibida i no sabia com sortir-se’n.
Així que dins de Rebecca podem trobar la gelosia, la culpabilitat vs. la innocència, les diferències de poder dins del matrimoni, la lluita primera dona vs. segona dona, la malaptesa social i la transició d’una noia ingènua cap a una dona madura.

I el següent llibre serà  The Fruitcase and Other Stories i la comentarem el proper 13 de gener, a les 20.00.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada