Durant la reunió del club de lectura de tarda vam comptar amb la presència de l’escriptor Alvar Caixal i de la psicóloga Núria Vendrell dins del programa “Avui també és Sant Joan” promogut per la Fundació de les Antigues Caixes Catalanes.
El fet de poder conversar directament amb l’autor del llibre va ser una experiència molt enriquidora. Alvar Caixal, arqueòleg de formació, ens va parlar del seu llibre Les llavors del silenci, una novel.la d’història i d’intriga sobre les Brigades Internacionals angleses que va guanyar el 33è Premi de St. Joan.
Les llavors del silenci
En un petit poble del sud-oest d'Anglaterra, la senyora Emma Tavistock —una dona gran, d'aspecte fràgil— s’asseu a les fosques, tota sola, i evoca amb nostàlgia un episodi tràgic, gairebé amagat, del passat familiar.
Rememora vivències antigues i vells secrets relacionats amb el promès de la seva tia, en Frank, metge de les Brigades Internacionals i desaparegut la primavera del 1938 en el decurs de la retirada de l’exèrcit republicà al front d'Aragó.
Al mateix temps, a Barcelona, l’Alfred viu raonablement feliç, casat, sense fills ni excesos de cap mena. Jubilat abans d’hora amb seixanta-quatre anys, és un home corrent, com li agrada de definir-se. Però d’ençà del suïcidi del seu pare, un vell amargat i solitari, franquista de segona fi la i demòcrata per conveniència, alguna cosa intangible altera la seva vida rutinària. Potser és el malson macabre que el trasbalsa des de fa un cert temps o, tal vegada, la sèrie d’esdeveniments casuals que s’encadenen, l’un darrere de l’altre, com si obeïssin a una llei universal desconeguda.
A partir de dues històries que transcorren paral·lelament a la Gran Bretanya i a Catalunya, aparentment sense cap vincle entre si, la novel·la es desplaça entre els anys anteriors a l’esclat de la guerra del 36-39 i l’hivern del 2002 en un recorregut circular pel passat i el present dels protagonistes.
Segons l’autor, el veritable argument de la novel.la és la memòria i la càrrega emocional que representa. Quan les persones perdem la memòria, llavors perdem la nostra identitat. El llibre també aprofundeix en temes com ara el suïcidi, els secrets amagats que condicionen la identitat personal de l’individu, l’essència de l’ànima, les coincidències vitals, la rellevància de l’atzar, els traumes del passat, etc. Tots aquests temes van ser objecte de debat entre els membres del club de lectura que van poder compartir una llarga estona de diàleg amb l’Alvar Caixal i la psicòloga Nuria Vendrell. Va ser una experiència molt interessant que ens va permetre fer una reflexió sobre els valors universals i les emocions.
La propera reunió del club de lectura serà el dia 27 de juny a les 18:00 h.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada