Al club de lectura de nit va llegir i comentar el llibre Trens rigorosament vigilats, de l'autor txec Bohumil Hrabal.
El llibre va agradar de manera desigual.
La història està ambientada en l'antiga Txèquia, un país ocupat pels nazis a finals de la Segona Guerra Mundial. En una petita estació de tren coneixem als personatges principals, més o menys estrafolaris, que es veuen immersos en una trama de sabotatge contra un dels trens rigorosament vigilats, carregats d'armament cap al front.
El protagonista és un jove especialment sensible, que ha intentat suïcidar-se i que fa pràctiques a l'estació. Aquí acaba iniciant-se en la sexualitat alhora que participa de manera activa en l'atemptat.
Alguns lectors l'han considerat com a una història d'iniciació a la vida, a la feina, a la sexualitat, a l'amor d'un jove txec que té la mala fortuna de viure l'ocupació nazi al seu país.
D'altres han vist un seguit de personatges que potser no han acabat d'entendre.
El que és cert, és que Bouhmil Hrabal, l'autor, està influenciat clarament per Kafka. Durant la tertúlia, també es va parlar de la similitud amb el llibre Les Aventures del bon soldat Svejk (d'un altre escriptor txec) tot i que amb moltes diferències.
És curiós com alguns lectors havien trobat diversió en algunes escenes, certament molt peculiars, i d'altres no. Fent un repàs d'elles sí que vam riure tots plegats.
Des del punt de vista humà, l'autor ens descobreix d'alguna manera al nazi -i per extensió a l'alemany - com a un ésser humà que patia i era víctima de qui l'havia ficat en aquella guerra.
Això és una que moltes vegades oblidem, però entre tots comentem que no hi hauria tantes guerres si els que manen haguessin d'anar personalment al front.
A l'espai ebiblio de les Biblioteques de Catalunya, podeu trobar la versió castellana d'aquest llibre.
És curt i es llegeix fàcilment, de ben segur ens farà passar una bona estona de distracció per aquests dies tan estranys de confinament. Si teniu ganes, podeu veure'l aquí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada