divendres, 27 de novembre del 2020

OLIVIA MANNING: LA GRAN FORTUNA


Si la Segona Guerra Mundial i l'Holocaust és un tema central en la literatura europea del segle XX, en aquest cas, us presentem la perspectiva d'Olivia Manning, en aquest primer llibre de la trilogia dels Balcans, La gran fortuna (1960).

Es tracta d'una mirada perifèrica, ja que ens trobem al Bucarest de 1939, un lloc que feia ostentació de la seva neutralitat i que es deixava estimar per anglesos i alemanys, alhora que mirava París com un ideal.

Allà arriben en un complicat viatge en tren des de la seva Anglaterra natal, la parella formada per Harriet -alter ego de l'autora- i Guy, acabats de casar i encara en etapa de coneixement mutu. 
La mirada de Harriet en dóna la imatge d'un Bucarest francament pobre i desigual, amb una classe de camperols paupèrrims, que no arriben a la mera subsistència.

Amb Harriet, però, coneixem l'ambient que gira al voltant de l'ambaixada britànica i dels estudis anglesos a la Universitat. 
Una sèrie de personatges magistralment retratats recorre les pàgines del llibre i ens ensenyen diferents aspectes de la ciutat, sigui les festes o l'acolliment de refugiats polonesos, però especialment les notícies sobre la guerra i els moviments dels alemanys.

Paral·lelament, la personalitat de Guy -eminentment social- contrasta amb la manera de ser de la seva dona i assistim al desenvolupament de la relació de la parella.

Una funció de teatre serà el colofó d'aquesta novel·la que finalitza amb la caiguda de París i que no és ben bé dramàtica, sinó que és agredolça, amb moments de franca diversió.
Des de la biblioteca us recomanem la lectura d'aquesta obra de gran fidelitat històrica, qualitats literàries i amb un argument d'allò més engrescador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada