Avui l'entrada al blog parlant de dones -estem al mes de març i hem volgut fer-ho així- va de cinema.
El cinema, aquell setè art que va arribar a finals del segle XIX i que ens va canviar la vida, culturalment parlant. I és que una pel·lícula és capaç d'ensenyar-nos tota una època o tota una vida en menys de dues hores.
És el cas de Colette (2018), del director britànic arrelat als Estats Units, Wash Westmoreland.
Protagonitzada per Keira Knighley, Colette ens ensenya la vida d'una dona lliure i inconformista, capaç d'allunyar-se de les convencions socials, Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954).
Coneguda simplement com a Colette, va conrear la novel·la, el guió, el periodisme i també va ser artista de revista i cabaret.
Casada per amor amb l'escriptor Henry Gauthie-Villars, de mica en mica, es va sentint defraudada per la vida una mica cràpula i per les infidelitats del marit.
A causa dels problemes econòmics i animada per Henry, Colette va començar a escriure i va crear un personatge, Claudine, a partir de les seves pròpies experiències durant l'adolescència.
Les històries de Claudine van aconseguir un èxit aclaparador, però estaven signades per Henry, qui es portava no només els mèrits, sinó també els diners provinents dels drets d'autor.
La vida per a Colette va continuar per camins insòlits i va començar a sentir-se atreta per altres dones i també va decidir ficar-se de ple en el món dels cabarets i de la revista.
Una dona ben singular, que havia nascut en el si d'una família de la França rural i que va arribar a ser un esperit lliure.
Les seves novel·les no són gaire valorades pels crítics, encara que tenen el mèrit de què per primera vegada incloïen vivències femenines en la literatura francesa.
La seva obra traduïda al català és El blat tendre, una novel·la d'iniciació d'una jove parella que s'enamora un estiu a la Bretanya.
Podeu trobar Colette, pel·lícula de l'any 2018, en la secció d'audiovisuals i el llibre amb les novel·les.
Descobrireu així la vida i l'obra d'una dona que es va avançar a la seva època.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada