dimecres, 17 de març del 2021

TXELL FEIXAS TORRAS: DONES VALENTES

Març és el mes en el qual se celebra el Dia Internacional de la Dona i per això a Martorell han tingut lloc unes quantes activitats relacionades amb aquest fet.
La Biblioteca de Martorell ha participat amb la programació d'una presentació d'un llibre molt adient. Es tracta del llibre Dones valentes, escrit per la periodista Txell Feixas, actual corresponsal a Beirut de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

L'entrevista va ser conduïda per les preguntes de l'advocada martorellenca Paula Garcia Solís i va comptar amb la presència de la Belén Leyva, regidora de l'Ajuntament de Martorell i també de la Mercè Parera, directora de la Biblioteca. Moltes gràcies a totes.
Podeu tornar a veure la presentació d'aquest llibre en aquest enllaç
Com veieu,  va ser una presentació plena de dones, en la qual les protagonistes absolutes van ser les dones valentes a les quals fa referència el títol del llibre.
Dones com la Khadija, a l'Afganistan, qui ens mostra que les dificultats d'una dona comencen al naixement, ja que parir una nena és quasi un acte revolucionari o la Melissa que ens ensenya el món de l'avortament clandestí al Líban. O com l'Alaa i altres nenes que han de treballar perillosament a una cruïlla de Beirut o com la Fatma, que ha de casar-se amb el seu violador per no quedar deshonrada ella i la seva família. Com la Majd, la Maya i la Nancy o la Gulan i la Lara.
Estem en un context en què la dona no és pràcticament res, no té drets, sinó obligacions, no té veu i les seves heroïcitats quotidianes són actes de supervivència. La Txell Feixas ens parla de com l'Islam -igual que les altres religions monoteistes, el cristianisme i el judaisme- dóna lloc a una societat patriarcal en la qual la dona és usada pràcticament com un objecte al servei dels homes.

És per això que quan l'editorial Ara Llibres li va deixar via lliure per a fer un llibre a partir de les cròniques de les quals parlava com a corresponsal a l'Orient Mitjà, no va dubtar en què "les històries que més l'havien colpit des de la seva arribada a Beirut eren els testimonis de dones. Històries que l'havien fet plorar i riure, de dones a les quals havia abraçat i malgrat tot havien estat elles qui havien acabat consolant-la. I es va adonar que potser la dona al món àrab no ara un tema gaire tractat en la bibliografia i que podria ser una oportunitat per a fer justícia a aquestes dones i dedicar una mica de temps a parlar d'elles".
De tot això va sorgir aquest llibre de cròniques de la vida quotidiana de les dones en el món àrab. Històries esfereïdores, molt dures però molt freqüents.
La Txell Feixas hi ha sabut transmetre magistralment i amb molta humanitat, tot allò que les dones li han explicat, potser perquè era la seva oportunitat de donar visibilitat a la seva vida, fer públic allò que és tan privat. I la Txell ha fet molt bé aquesta tasca i ens ha ajudat a posar nom propi a persones que protagonitzen històries que potser intuíem o coneixíem de passada, sense parar gaire atenció.
Històries dures que no han de coartar la nostra lluita diària pels drets de la nostra societat, perquè en Occident potser som unes privilegiades perquè anem uns passos per endavant, però encara queda molta feina per fer.
I com va dir la Txell Feixas durant la xerrada "cadascú des de la seva professió o posició en el món pot fer valenties quotidianes".
Si d'una cosa estem segures a la Biblioteca de Martorell, és que la Txell és una de les dones més valentes que hem conegut.

Podeu aconseguir el llibre a la nostra biblioteca i també a l'espai ebiblio. Si el voleu comprar, podeu fer-lo en qualsevol de les llibreries de Martorell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada