dimarts, 29 d’octubre del 2013

EL VIOLÍ D'AUSCHWITZ


Ahir es va reunir el club de lectura de les tardes. Durant la reunió es va comentar la novel.la El violí d’Auschwitz  de Maria Angels Anglada. 
Tot i que és un llibre molt curt, tothom va coincidir en el fet de que es tracta d’un llibre per fer pensar.  S’ha de tenir memòria del que va passar durant l’horror nazi per tal d’evitar que es torni a repetir. 
La novel.la posa de manifest la dignitat i capacitat de resistència de les persones davant l’adversitat més terrible. En el llibre queda clar que les persones que vivien en camps de concentració tenien més possibilitats de sobreviure si eren coneixedors d’un ofici. 
El protagonista del llibre era luthier (tot i que ell es fa passar per fuster) i gràcies a això aconsegueix salvar la seva vida. Li encarreguen la construcció d’un violí però ell no es pot imaginar el càstig que l’hi espera si no acaba a temps l’encàrrec que li han obligat a fer. Quan el tingué acabat es va celebrar un concert per veure si l’instrument complia els requisits que volia el cap del camp de concentració nazi. 
Afortunadament el llibre té un final feliç però el seu argument ens permet conèixer amb profunditat les precàries condicions de vida dels jueus que es trobaven tancats en els camps de concentració. 

La propera reunió serà el dilluns 25 de novembre a les 18 hores. En ella es comentarà el llibre La ciutat del fum, de l'autor Vicenç Villatoro.