dilluns, 5 de novembre del 2018

SCHROBSDORFF, ANGELIKA: TU NO ETS UNA MARE COM LES ALTRES



Es tracta d'una novel·la que es situa a Alemanya, concretament al Berlín dels anys 20 dels 30, quan es produeix l'esclat del nazisme amb Hitler, des que és nomenat canceller del Reich des de 1933 fins al final de la 2a Guerra Mundial (1939-1945). 


El llibre relata la vida d'Else del seu naixement fins a la mort el 5 de juny de 1949. 

Tot i ser jueva de naixement, l’Else decideix convertir-se al catolicisme perquè creu que és una religió molt més liberal i permissiva, la qual cosa li va permetre portar una vida molt més dissoluta que la que era pròpia d'una dona jueva d'aquells anys. 


L'Else va viure els millors anys de la seva vida al Berlín dels anys vint. Eren els “bojos anys vint”: la despreocupació econòmica de les classes benestants anava lligada a una alegria vital i un gaudi intens. L'Else es va dedicar a viure de manera apassionada cada una de les pàgines que la vida li oferia, fidel a les dues promeses que es va fer de jove, viure amb la màxima intensitat i tenir un fill amb cada home que estimés. I en va tenir tres de fills. 



L'Else era una dona nascuda en una família de la burgesia jueva de Berlín. Rebel i inconformista, era més burgesa i alemanya que jueva i va trencar amb les normes estrictes que dictaven les convencions socials i familiars. 

Es va casar amb un artista i va viure els ambients festius i culturals de la nit berlinesa. 

Al llibre hi ha molta festa, però també molta cultura. L'alemanya era i és una societat preocupada pels diferents camps artístics. La vida de joventut de l'Else es desenvolupa en aquests ambients, de manera trepidant, i amb la successió de peripècies vitals i barreres superades que la porten a ser estimada i estimar tant com pot. Marxa de casa per a viure la seva pròpia vida, es casa amb tres homes, tindrà tres fills de cadascun d'ells i en algun moment arribaran a viure tots plegats a la mateixa casa. 



La seva relació amb els fills també és una relació diferent de la que acostumen a tenir els fills amb les mares, d'aquí prové el títol del llibre. 



Tothom va coincidir que era un llibre molt interessant que donava lloc a parlar de molts temes: la religió, el nazisme, les relacions materno-filials, les relacions de parella, etc.