divendres, 12 de març del 2021

ALMUDENA GRANDES: LA MADRE DE FRANKENSTEIN

L'any 2018 l'escriptora Almudena Grandes va rebre el Premi Nacional de Narrativa pel seu llibre Los Pacientes del doctor García i una de les coses que va remarcar és que era ella la novena dona que havia rebut aquest premi des d'any 1924. Només la novena en tants anys! 

No sabem si les seves novel·les són especialment feministes- que creiem que sí- encara que és cert que en elles apareixen dones contextualitzades en el seu temps amb papers protagonistes. Són dones que tenen coses a dir i que actuen, de vegades en contra del que marquen els valors socials, perquè el tema principal d'aquesta autora és la recuperació de la memòria històrica i donar veu als vençuts de la Guerra Civil, aquelles generacions que van haver de marxar o viure en repressió permanent.

Fins al 2007, la dona protagonitzava algunes de  les novel·les de l'Almudena Grandes, Las edades de Lulú (1989), Malena es un nombre de tango (1994), Modelos de mujer (1996)... van marcar un període literari de l'autora.

Però amb la publicació d'El corazón helado (2007), una novel·la grandiosa que considerem una de les millors novel·les escrites al voltant del tema de la Guerra Civil, alguna cosa va canviar en l'autora que va veure clar que havia de continuar en la línia de rescatar la memòria dels vençuts. 
I entre els vençuts està la dona, la dona pobre, la dona treballadora, especialment (encara que també la rica i de dretes va perdre qualsevol dret aconseguit).

Així doncs, partir del 2007, l'autora va decidir publicar una sèrie de llibres dedicats a la memòria històrica que va començar amb un nom de dona, Inés y la alegría (2010), va seguir amb El lector de Julio Verne (2012), una novel·la especialment bella, i a la tercera va tornar amb una altra dona en Les tres bodas de Manolita (2014). D'aquí vam passar a Los pacientes del doctor García (2017) , fins arribar al darrer lliurament -que no és el darrer de la sèrie- La madre de Frankenstein (2020).

És La madre de Frankenstein, una història ambientada en el Madrid dels anys cinquanta. El protagonista és un psiquiatre acabat d'arribar de Suïssa, que comença a treballar i a experimentar amb un nou tractament a un centre de salut mental per a dones, d'aquella Espanya paupèrrima i endarrerida. Allà coneix a Aurora Rodríguez Carballeira, una parricida famosa per haver donat mort a la seva filla anys enrere, i comença una relació amb una de les auxiliars. De mica en mica, anirem descobrint la història dels protagonistes, la d'ella marcada per l'absència de la mare i la d'ell per l'exili a Suïssa, i també els fets que van portar a Aurora Rodríguez a Ciempozuelos. L'ombra de la Guerra Civil encara és viva i aquella Espanya no permet segons quin tipus de relacions entre home i dona i tampoc accepta comportaments que s'aparten de la norma establerta. Com sempre, la prosa d'Almudena Grandes és clara i àgil i ens endinsa en un món tant apassionant com fosc i angoixant. Un món en què les persones -especialment si eren dones o si tenien idees progressistes- no tenien espai.
Tenim uns quants llibres de l'Almudena Grandes a la nostra biblioteca i també podeu aconseguir-los en l'espai ebiblio.
Us l'aconsellem! 

dimecres, 10 de març del 2021

SARA MESA: UN AMOR

Continuant amb les autores femenines, ha arribat a les nostres mans el llibre Un amor, de l'autora Sara Mesa.

Arrelada a Sevilla, Sara Mesa (Madrid, 1976) va començar el seu camí literari com a poetessa, per a arribar aviat a la narrativa, gènere en el que ha publicat des de l'any 2008, primer contes i més tard novel·les. Algunes de les seves novel·les han estat considerades les millors de l'any per diversos mitjans de comunicació. 
És el cas d'Un amor, publicada l'any 2020.
Un amor està protagonitzada per la Nat una noia de ciutat que decideix trencar amb la seva vida urbana i tria un lloc qualsevol d'un poble qualsevol per anar a viure, el lloc en el qual menys diners li costava el lloguer. No hi cap vincle ni cap interès pel lloc.
La seva intenció és dedicar-se a la traducció, però aviat veu les seves pròpies limitacions i paral·lelament pateix per altres inconvenients de la seva nova vida. El primer d'ells un llogater, especialment impertinent. Però també un gos que no acaba de convertir-se en un company fidel o unes goteres que apareixen amb les primeres pluges. També hi ha un amor que no acaba de ser-lo.

Malgrat el títol, no estem davant una història d'amor precisament, sinó davant un viatge interior, un viatge en què la Nat haurà d'enfrontar-se a diferents esdeveniments als quals reaccionarà de manera imprevisible.
No hi ha res especialment terrible, però si hi ha coses profundament incòmodes que la protagonista ha d'assumir i que ens inquieten com a lectors.

L'autora ens presenta els fets a través de la mirada de la Nat, d'aquí que els lectors estiguem al cas dels seus més íntims pensaments, de les seves pors, de la seva angoixa i de la seva ràbia per no ser capaç d'expressar el que ella voldria expressar.

L'adaptació al poble i a la seva gent es complica de la mateixa manera que les relacions humanes no són el que ella hagués esperat, i tampoc el que el lector hagués esperat.

Per saber més haureu de llegir el llibre, escrit amb un llenguatge auster, obert a diverses interpretacions. És una història que sorprèn, que incomoda i que fa pensar.

La podeu trobar en l'espai ebiblio i a la nostra biblioteca de Martorell.



dilluns, 8 de març del 2021

CARME RUSCALLEDA: UN ANY AMB CARME RUSCALLEDA

Un dels noms més coneguts en el món de l'alta cuina és el de la catalana Carme Ruscalleda.

En un món eminentment masculí, Carme Ruscalleda ha destacat des de fa anys des del seu restaurant en Sant Pol de Mar- avui tancat, però que va arribar a tenir tres estrelles de la prestigiosa guia Michelin- i des del seu restaurant en Tòquio.
Avui se celebra el Dia Internacional de la dona i, per això, en aquest Dilluns a la cuina hem volgut parlar d'un llibre d'aquesta dona empoderada.
Nascuda al costat del mar, a Sant Pol de Mar, i havent arribat tan lluny es va retirar dels fogons per a dedicar-se a feines diferents.

El llibre s'organitza pels mesos de l'any. Només hi ha quatre receptes per cada mes i són fetes amb productes d'allò més variats i molt interessant, les verdures de l'hort, les faves o els pèsols del Maresme, o la sardina, els peus de porc o el bonítol. Productes de la terra que donen lloc a una cuina, de vegades amb un punt de sofisticació.
El llibre conté un pròleg de Pau Arenós i compta amb les fotografies de Becky Lawton. També hi ha una introducció de l'autora en la qual se'ns explica el secret de la cuina, que és temps i dedicació. En realitat no és gaire difícil (nosaltres pensem que tan fàcil tampoc és) però tampoc es fan les coses en un tres i no res, tot necessita un bon producte, un temps, una voluntat, unes ganes...
Cada recepta té un símbol que ens indica el nivell de dificultat, el temps de preparació, el temps de cocció, si és o no apta per a congelar, etc. Hi ha variants, receptes més ràpides del mateix i consells diversos.
Trobem receptes com ara a l'abril, una sopa ràpida d'all, torrada i gratinada o uns rogers al forn amb patates tendres i espàrrecs o uns bunyols farcits de crema de gingebre.

Tot amb molt bona pinta.

No cal que us avorriu en aquests temps de confinament, podeu venir biblioteca i després cuinar a casa.
Us animem a conèixer el nostre apartat de cuina i a descobrir idees que es faran la vostra dieta més variada. Fins a la setmana que ve.