dijous, 22 de gener del 2015

FRANK BRENNAN: THE FRUITCAKE SPECIAL AND OTHER STORIES

La setmana passada també va tenir lloc la primera reunió del grup de lectura en anglès. Es comentava el petit llibre The Fruitcake Special and other stories, de l'autor Frank Brennan.
La coordinadora del grup, Olga Monfort, ens ha fet arribar un resum del que es va parlar a la xerrada.


Frank Brennan, fou un actor i escriptor australià a un grup de teatre per a escoles i va ensenyar anglès i teatre a les escoles de secundària del Regne Unit i de Singapur. Era un home dedicat al negoci d'editar llibres, històries curtes i obres de teatre, fins el 1983 quen es va decidir a deixar-ho tot i començar a escriure. Va publicar les seves pròpies històries curtes i obres de teatre així com guies de literatura per a estudiants de secundària. Després, va escriure en equip amb la seva dona 45 novel·les romàntiques sota el pseudònim d' Emma Darcy, i almenys 33 llibres signant amb el seu vertader nom, entre els quals destaquen cinc col·leccions d'històries dins de Cambridge English Readers series: Three Tomorrows, Circle Games, Tales of the Supernatural, The Fruitcake Special and Windows of the Mind.

The Fruitcake Special and other stories, conté 5 històries amb el nexe comú de que són gairebé ciència ficció i tenen una moralitat. Està escrit d'una forma molt senzilla d'entendre adreçadada a tots els que s'hi troben aprenent la llengua anglesa. 
El que també s'ha destacat és que són històries molt fàcils de llegir i que semblen adreçades a un públic adolescent, ja que en alguns punts recorden a algunes escenes de certes sèries americanes adreçades a adolescents, malgrat que d'altres recorden a comèdies de situació.
Altre nexe comú és que tots els protagonistes cerquen alguna cosa més enllà de les seves possibilitats i quan les troben se'n penedeixen ... una mica allò de “ ten cura d'allò que desitges perquè es pot convertir en realitat” ...  i potser després no sabràs com manegar-te en aquesta nova situació.
Són històries que resulten divertides per allò de que amb una mena de “màgia”, els protagonistes aconsegueixen el que volen, malgrat que no resulta agradable, i per això, de vegades poden tornar endarrera, de vegades no, de vegades no volen ... Perquè gairebé sempre a la vida el que tenim més a prop és el que més ens convé i ens hem de deixar de desitjos improbables que ens portaran a la infelicitat.
És una lectura molt recomanable, però que es fa curta perquè resulta molt senzilla de llegir.

La propera lectura és The Picture of Dorian Grey, novel·la escrita per el gran escriptor irlandès Oscar Wilde, de la que la primera versió va ser publicada el juliol de 1890 com a principal història junt amb altres cinc a Lippincott's Monthly Magazine. 
Està considerada com a novel·la d'horror gòtic de la qual hi ha set adaptacions cinematogràfiques.

La propera reunió tindrà lloc el proper dimarts 3 de febrer, a les 20.00 H.

dilluns, 19 de gener del 2015

R. J. PALACIO: WONDER

Dimecres passat al vespre vam tenir la primera reunió de l'any del Club de lectura en horari nocturn. Tocava comentar Wonder, de l'autora nordamericana R. J. Palacio.
Ens estrenàvem en el nou horari de dimecres i és per això que més d'un lector es va despistar.


Wonder és una història de superació personal protagonitzada per l'August, un xicot de 10 anys amb una greu deformació en la cara, que s'incorpora per primera vegada en la seva vida a la rutina escolar.
Un dels lectors del grup va recomanar aquesta lectura precisament per l'esperit positiu que desprèn, però també per la manera en la que està explicada, donant rellevància als diferents punts de vista de cada una de les persones que envolten a l'August.
Una de les lectores troba a faltar el punt de vista més íntim dels pares, ja que aquests en tot moment apareixen com el pilar de la família i no presenten cap mena de feblesa, la qual cosa sembla poc realista als lectors.
De fet, el principal defecte que tots els lectors trobem és aquesta mena d'idealització de la família de l'August, que converteix el llibre en una història molt dolça, tot i els greus problemes que viu el petit Auggie durant la seva vida.
Comentem que aquest llibre és una història adreçada al públic jove, que va arribar al nostre país recomanada per l'entrenador Guardiola qui la va conèixer durant la seva estada a Nova York precisament per ser una lectura escolar d'un dels seus fills.
De tota manera és una història que agrada molt a tothom pels seus valors i per que es llegeix molt fàcilment i amb molta avidesa.
Agrada especialment el personatge de la germana, ignorada sovint pels pares a causa de la malaltia del seu germà, que posa molta humanitat a la història, i el de la Miranda una bona noia, amiga de la infantesa, que a l'inici de l'adolescència trenca l'amistat amb la germana però no se n'oblida del nen, a qui estima molt.
En el grup hi ha una petita polèmica al voltant del tema de si aquesta història podria ésser real, si és possible superar un trauma infantil d'aquest tarannà, si els nens són tan solidaris com de vegades es plasma en la història o tan cruels com ho són en altres ocasions, si la depressió que pot causar el fet de sentir-se tan rebutjat pel grup pot derivar fins i tot en el suïcidi o no. En aquest sentit, es fa referència a un vídeo que circula per la xarxa, en el que apareix un discurs d'una noia que va viure una situació similar.   Aquí el teniu

Finalment, i com és habitual, li posem nota al llibre:

8+7+8+8+7+8+6+7+6+6+6= 7 de mitjana

A continuació, una lectora ens presenta la lectura que ens proposa per a comentar el mes de febrer. 

Es tracta del llibre Vestido de novia, escrit l'any 2009 per l'autor francès Pierre Lemaitre, guanyador del Premi Goncourt a l'any 2013 per un altre dels seus llibres.


Comentarem aquesta novel·la el proper 11 de febrer, a partir de les 21.30 hores, en la Biblioteca Francesc Pujols.


Fins aleshores, molt bones lectures.