dilluns, 6 de febrer del 2017

TÀNIA JUSTE: L'HOSPITAL DELS POBRES


En el club de lectura de tarda, al mes de gener es va comentar la novel·la de Tània Juste, L'hospital dels pobres.

El llibre va agradar moltíssim, és una lectura fàcil, amena, entretinguda i al mateix temps instructiva perquè explica d’una manera molt detallada com es va construir l’Hospital de St. Pau. 
En tot moment l’autora deixa clar que la construcció d’aquest hospital va donar a Barcelona un gran prestigi com a ciutat artística i com a exemple de Modernisme. 
La novel.la comença explicant la precària situació en què es trobava l’Hospital de la Santa Creu que estava totalment desbordat pel gran nombre de malalts als quals havia d’assistir; per aquest motiu i, gràcies al donatiu del banquer Gil, l’hospital va poder ser traslladat al seu emplaçament actual. En la seva construcció hi van participar artesans de tots tipus (escultors, ferrers, vidriers, rajolers,…) els quals van aconseguir fer 17 pavellons dels 30 que estaven previstos inicialment. Cal destacar que dins la trama de la novel.la intervenen molts metges coneguts d’aquella època com el Dr. Trueta, Dr. Corachan, etc.


Està clar que l’autora s’ha esforçat en buscar una bona trama que enganxa des de la primera pàgina, tot i que el final es bastant previsible. 
Potser un dels inconvenients del llibre es que s’hi barregen personatges ficiticis amb personatges reals de finals del s. XIX i això en alguns moments pot generar alguna confusió. 
Però en general la novel.la està ben escrita, amb un llenguatge planer i didàctic i ha agradat molt a tots els participants.