divendres, 6 de novembre del 2020

EDITH WHARTON: LA CASA DE LA ALEGRÍA


Si  L'Edat de la innocència és l'obra més coneguda d'Edith Wharton, tant per la novel·la en sí -Premi Pullitzer- com per l'acurada adaptació cinematogràfica, La Casa de la alegría que avui us recomanem, va ser el llibre que la va consolidar com a escriptora, l'any 1905.

Nascuda en el si d'una família benestant de Nova York l'any 1862, va viatjar per Europa des de ben petita a causa de la Guerra Civil Nord-americana -la família va decidir marxar a llocs amb un cost de vida més baix durant aquest període-  i ja de tornada va  poder rebre una  educació  sòlida i privilegiada.

Dotada d'una fina ironia va ser capaç de fer una àcida crítica als valors de la seva societat, malgrat la seva mentalitat conservadora. De cap manera se la pot considerar una escriptora feminista, malgrat que en la novel·la La casa de la alegría, trobem a una Lily Bart de vint-i-nou anys, una dona d'enorme bellesa, soltera, membre d'una de les millors famílies de la ciutat, amb moltes aspiracions, però sense fortuna personal víctima de la seva falta d'independència econòmica.

Al llarg de la novel·la anem descobrint el drama de la seva pobresa, que el matrimoni és la seva única opció, que com a dona amb els valors i l'educació que li van deixar en herència els seus pares morts, difícilment es guanyaria la vida.

La història comença amb la trobada de Lily Bart amb Lauwrence Selden, amic i advocat a qui visita al seu apartament d'una manera casual.  Estem a començaments de segle i aquesta visita marca l'inici d'un naufragi psicològic. La protagonista té molt clar que ella estima la superficialitat de les festes, de la moda cara, dels viatges, del flirteig i que aviat es casarà amb un ric hereu que garantirà el seu nivell de vida.  Però alguna cosa falla i assistim juntament amb la protagonista, al seu rebuig de tot allò que li hagués  convingut i a la seva entrada en una espiral d'esdeveniments que la portaran cap al desenllaç final.

La novel·la va ser un èxit de públic i va rebre la desaprovació  d'aquella classe social que es va veure caricaturitzada, l'alta societat de Nova York, a la que precisament pertanyia l'autora.

Una novel·la molt recomanable d'una escriptora de primera categoria literària. Una obra clàssica de principis del segle XX.


            



dimecres, 4 de novembre del 2020

JAVIER REVERTE A LA BIBLIOTECA DE MARTORELL: GUIA DE LECTURA


Periodista i escriptor, Javier Martínez Reverte, signava els seus llibres com a Javier Reverte.

La seva obra literària inclou dos poemaris i algunes novel·les, però el que li ha donat tant de prestigi són els seus llibres de viatge, cròniques de la seva afició per conèixer el món i per connectar amb persones de tot arreu.

El seu tarannà obert i animat li obria les portes de molts llocs i en la seva llibreta de viatge anava apuntant tot allò que vivia i que posteriorment passaria a formar part de qualsevol dels seus llibres.

Àfrica, Amèrica i Europa, i també Xina, han format part de les seves experiències arreu el món.

Javier Reverte ens ha deixat aquesta mateixa setmana, però la seva obra queda per a parlar-nos d'aquest món tan ampli, que ara ens sembla petit, i per a invitar-nos a pensar amb les seves reflexions i també a riure amb les seves anècdotes.

Avui us volem oferir una petita mostra dels llibres d'aquest autor, els que tenim a la biblioteca de Martorell i que podeu venir a buscar per a llegir relaxadament a casa vostra.

No oblideu, però, que a l'espai ebiblio podeu trobar molts dels llibres de Javier Reverte, per a consultar en format electrònic, de manera legal i totalment gratuïta. 


A LA BIBLIOTECA DE MARTORELL

NOVEL·LA 

Barrio Cero.  Barcelona : Planeta, 2010 


CRÒNIQUES DE VIATGE

Canta Irlanda: un viaje por la isla esmeralda. Barcelona : Plaza & Janés, 2014

Colinas que arden, lagos de fuego : nuevos viajes por África. Barcelona : Plaza & Janés, 2012

Confines: navegando aguas árticas y antárticas. Barcelona : Plaza Janés, 2018

Corazón de Ulises : un viaje griego. Barcelona: círculo de lectores, 2000

En mares salvajes : un viaje al Ártico.  Barcelona : Plaza & Janés, 2011

New York, New York... Barcelona : Plaza & Janés, 2016

El Ojo sentimental.  Barcelona : Seix Barral, 2003 

Un Otoño romano. Barcelona : Plaza & Janés, 2014

El Río de la luz : un viaje por Alaska y Canadá  Barcelona : Plaza & Janés, 2009

Suite italiana: un viaje a Venecia, Trieste y Sicilia.  Barcelona : Plaza & Janés, febrero de 2020






 


dilluns, 2 de novembre del 2020

NÚRIA GISPERT: CUINA EN MENYS DE 3 HORES PER A TOTA LA SETMANA.



Els lletraferits de la biblioteca ens hem proposat, en aquest temps de pandèmia, fer-vos arribar la biblioteca a casa i que no sempre sigui el mateix tipus de llibre. A nosaltres ens encanten les novel·les i ens convenen, ja que relaxen i van molt bé. Però ara volem que conegueu més llibres.
És per això que cada dilluns us presentarem llibres relacionats amb la cuina, no només de receptes que no és el nostre fort, sinó maneres fins i tot d'estalviar, cuines de diferents països, grans xefs, etc.
Bé, la idea és dilluns a la cuina i avui hem triat Cuina en menys de 3 hores per a tota la setmana, de l'autora Núria Gispert, Cossetània Edicions.

Tres hores d'un dia i menjar per a tota la setmana, això serà el nostre llibre de capçalera.

Pels que no tingueu temps  ni masses ganes d'estar a la cuina, aquest és el vostre llibre.

Aquí podeu consultar si el llibre està disponibel en la nostra biblioteca i fer la reserva perquè us avisem quan estigui disponible.