dijous, 11 de febrer del 2021

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NENA EN LA CIÈNCIA

L'11 de febrer va ser designat des de l'any 2016, com el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència per l'Assemblea General de les Nacions Unides amb l'objectiu de promoure l’accés equitatiu i ple de dones i nenes a l’educació en els àmbits de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (Educació STEM).
Des del principi dels temps, les dones han quedat relegades a l'espai de la llar. La cura de la família i la casa s'han portat els principals esforços de la dona. Però fins i tot quan hi ha hagut pioneres que han destacat en diferents disciplines científiques, aquestes s'han invisibilitzat sistemàticament. És sobradament conegut, a més, que durant molt de temps, les dones no han pogut accedir a l'educació de la mateixa manera que els seus germans homes.

Progressivament, gràcies als estudis de gènere de la segona ona feminista, va començar a reivindicar-se la importància de les dones en casos com ara Marie Curie o Hipatia d’Alexandria.
Però va ser l'any 1993 quan Margaret Rossiter -historiadora de la ciència- va fer servir el terme "efecte Matilda", per descriure la falta de crèdit i reconeixement de la feina científica de les dones.
Avui dia, hi ha la plena igualtat entre homes i dones, però es calcula que és molt inferior el nombre de dones investigadores, que estaria al voltant del 30 per cent.
Des de fa temps s'ha posat en evidència la necessitat de referents per tal que les nenes d'avui dia no tinguin una percepció de la ciència com a territori eminentment masculí.
És per això que volem donar visibilitat a les dones científiques, mitjançant llibres o pel·lícules, que és la feina que ens ocupa a les biblioteques.

A la biblioteca de Martorell tenim els llibres 17 mujeres Premios Nobel de Ciencias i el llibre infantil il·lustrat Las Chicas son de ciencias : 25 científicas que cambiaron el mundo.

No són gaires, però a la XBM, podeu trobar molts més. Es poden consultar a la Biblioteca virtual: https://bibliotecavirtual.diba.cat/dones-cientifiques.

També podeu consultar el tema a l'espai ebiblio Catalunya. 





BIBLIOGRAFIA
https://bibliotecavirtual.diba.cat/dones-cientifiques
https://moncomunicacio.com/efecte-matilda-la-invisibilitat-de-les-dones-cientifiques/
https://www.catorze.cat/noticia/15305/vull-ser-cientifica
https://www.elperiodico.cat/ca/societat/20210211/11-febrer-dia-internacional-dona-11505264
https://ca.wikipedia.org/wiki/Dones_en_la_ci%C3%A8ncia
https://ca.wikipedia.org/wiki/Efecte_Matilda



dimarts, 9 de febrer del 2021

GAËL FAYE: UN PAIS PETIT (BIBLIOLOVERS)

Els Bibliolovers acaben de llegir Un país petit, de Gaël Faye (Empúries 2018), un cantant, raper i escriptor ruandès-francès. El llibre també té edició castellana, Pequeño país (Salamandra, 2018)

La novel·la reviu, en primera persona, la infantesa de l'autor a Bujumbura (Burundi). Gaby, el nostre protagonista, és fill de mare refugiada ruandesa i pare empresari francès a Bujumbura respira una realitat familiar complexa en què la situació política del país sempre és un teló de fons.

L'autor s'adona que al seu país hi viuen diferents ètnies: els hutus són els més nombrosos, els twes, que són pocs, i els tutsis són molt menys nombrosos que els hutus. Un atemptat el 7 d'abril de 1994 desencadena la guerra civil al país: els tutsis són responsables de la mort del president de Ruanda i Burundi. A partir d'aquest moment, els hutus volen matar tots els tutsis, és a dir, exterminar-los.

Els jocs i les trapelleries de la infantesa de Gaby i la seva colla, donades les circumstàncies, es tenyeixen del conflicte bèl·lic; volen fer com els adults: defensar la seva terra i protegir el seu barri. Fins al punt que, el seu millor amic, en Gino, li diu: "Gaby és la guerra. Protegim el nostre carrer. Si no ho fem, ens mataran. Quan ho entendràs? En quin món vius?".

El contrapunt dolç d’aquesta història biogràfica es transmet a través d'un personatge destacat: Mme. Econamopoulos, que li dóna l’oportunitat de mirar cap a una altra banda i desfer-se de la dura realitat a partir de bones lectures. Li explica que  un llibre li pot canviar la vida perquè, en realitat, són "genis adormits" i li fa una recomanació extraordinària: "protegeix-te del fred, vetlla pels teus jardins secrets, fes-te molt ric de lectures, de coneixences, d'amor, i no oblidis mai d'on vens".

La novel·la es publicà per primera vegada l'agost de 2016. Des d'aleshores s'ha traduït a 36 idiomes i ha rebut nombroses distincions literàries.

L'obra, que ens ha acompanyat durant el mes de gener, ha resultat enriquidora, interessant i colpidora per part de tots els membres del club de lectura. Us la recomanem!

dilluns, 8 de febrer del 2021

SIMONE ORTEGA: 1080 RECETAS DE COCINA

Un clàssic dels llibres de cuina és de la Simone Ortega, 1080 recetas de cocina, de Alianza editorial. Es tracta d'una edició Especial centenario Simone Ortega (1919-2019) Bicentenario Museu del Prado.

Aquest llibre té una sobrecoberta molt artística. Ja que coincideix el centenari de l'autora amb el bicentenari del Museu, l'editorial ha aprofitat per unir els dos esdeveniments. És per això que ha creat aquesta preciosa sobrecoberta, plena d'obres artístiques -bodegons-  relacionades amb la cuina..

Tenim les perdius amb pomes, dedicades al quadre Bodegó de çaça, hortalisses i fruita del pintor J. Sánchez Cotás (1602), també tenim el Gaspatxo amb el quadre Bodegó amb cogombres, tomàquets i recipients, de L. E. Melendez (1772). Aquestes receptes tan artístiques són inspiració de la filla de Simone, Inés Ortega. Hi ha unes quantes més de receptes i de quadres, però per descobrir-los cal que agafeu aquest llibre i gaudiu d'aquesta novetat, i a continuació de les 1080 receptes de cuina, que són tot un clàssic de la literatura gastronòmica.

Conèixer la cuina tradicional és imprescindible per innovar. I ni tan sols ens cal innovar, si no volem, perquè són moltes les persones que gaudim d'allò més amb el menjar de tota la vida, sense més complicacions.

I en les receptes de la Simone Ortega trobareu absolutament tot, de la mateixa manera que trobareu el seu amor per l'art i passareu dels clàssics de la pintura als de la gastronomia, en més de mil pàgines, això sí.

Per sort, el llibre està fet d'un paper molt fi -quasi com si tractés d'una Bíblia- i està farcit d'índex de tota mena que ens facilitaran la lectura: hi ha per apartats, per receptes o per ingredients. També hi ha versions més lleugeres de les receptes tradicionals, tot explicat amb claredat i senzillesa.
Fins i tot, trobem el maridatge perfecte per a cada plat. 

Estem davant d'un autèntic luxe gastronòmic en forma de llibre que la biblioteca posa a l'abast de tothom. No deixeu passar l'ocasió de conèixer la Simone Ortega i les seves receptes i gaudir de la felicitat de la bona cuina.