dijous, 15 de desembre del 2016

BIBLIOLOVERS. CRANFORD



La darrera lectura del grup de lectura Bibliolovers ha estat Cranford, d’Elisabet Gaskell, una novel·la escrita entre 1851-1853, que es va publicar per fascicles en una revista i que, posteriorment, es va editar en format de llibre.


La novel·la s'ambienta en el món aristocràtic i benestant del segle XIX, molt ben detallat, amb els costums propis de les dones que no treballaven i vivien de les trobades i celebracions socials. 
Tot i que no hi ha una trama ben definida, la novel·la s’explica través de la narradora Mary Smith que fa visites al poble. Els episodis passegen per les vivències de les famílies i la narradora, des de la seva vinculació a la família Jenkyns, integrada per tres germans: Deborah, la germana gran, una dona amb mal caràcter i feréstega; Matilda, amable i sociable i Peter, que és l’esperit trencador, que marxa al començament de la novel·la, perquè el pare li pega per disfressar-se de dona i torna, al final, per arrodonir la història, per donar pau i serenor a la vila de Cranford. 
La novel·la ha estat una experiència enriquidora per a tots els Bibliolovers.

dilluns, 12 de desembre del 2016

ALBERT CAMÚS: LA PESTA


En la darrera reunió del club de lectura de tarda, es va comentar la novel·la La Pesta d'Albert Camus.
És aquesta una obra internacionalment reconeguda. El problema és que fins ara havíem llegit autors catalans que ens resulten molt propers, en canvi l'obra de Camus ens ha semblat molt més distant.
A partir d'una epidèmia generada per una plaga de rates, l'autor fa un estudi sociològic i parla del comportament de la gent quan es troba en casos tan extrems.
A causa d'aquesta epidèmia de pesta bubònica generada per l'aparició de les rates en una ciutat francesa, aquest poble passa a tenir una mitjana de 500 morts setmanals.
Això provoca el confinament de la ciutat, la paralització de les oficines i de la resta de serveis.
La gent es bolca als carrers pensant que serà una cosa passatgera fins que surt el mossèn i diu que la culpa és del poble perquè tots els habitants són uns pecadors. Al principi la gent resava però quan van estar segurs que es tractava d'una epidèmia de pesta es van donar a la disbauxa. Tenint en compte que la ciutat on tenen lloc els fets de la novel·la disposava aproximadament de 200.000 habitants, la principal preocupació de les autoritats era què fer amb el gran nombre de cadàvers que omplia la ciutat (els cementiris estaven plens i es van veure obligats a fer fosses comunes i crematoris).

En resum, l'autor aprofita la trama de la novel·la per fer una crítica contra el sistema judicial, les creences religioses, els dilemes morals dels periodistes que es veuen obligats a ocultar que es tracta d'una epidèmia, etc. 
Quan finalment la pesta remet, els ciutadans reaccionen de forma molt diversa i novament Camus aprofita per analitzar el comportament humà, ja que alguns decideixen fugir de la ciutat malgrat que el perill ha desaparegut i en canvi altres es queden per afrontar un nou futur.

La pròxima reunió serà el dia 19 de desembre i aprofitarem per desitjar-nos unes bones festes de Nadal.