dimecres, 19 de maig del 2021

MIKEL AYESTARAN: ORIENTE MEDIO, ORIENTE ROTO

En els darrers dies l'actualitat internacional s'ha centrat en Israel a causa d'una escalada bèl·lica a la complicada franja de Gaza, un territori situat en el Mar mediterrani, pràcticament en la Península del Sinaí.

A la biblioteca podeu trobar diversos llibres que ens parlen d'aquest conflicte que es va iniciar l'any 1848 i que dura fins avui, responen a la matèria conflicte araboisraelià, són llibres d'història o de geopolítica, algun testimoni i alguna novel·la juvenil.  Hi ha llibres molt interessants i recomanables.

Però avui us volem recomanar, però, un llibre més general, un intent d'explicar-nos què està passant en tota una zona marcada per diferents conflictes. Una zona secularment de pas entre orient i occident, que l'Islam va fer seva durant l'edat mitjana i en la qual es van traçar les actuals fronteres ja en el segle XX, per tal que països com ara França o Regne Unit se n'aprofitessin dels recursos naturals de la zona.

El llibre es diu Oriente Medio, Oriente roto i és de Mikel Ayestaran. Editat per Península.

Des de l'any 2004, el periodista basc Mikel Ayestaran es va convertir en "freelance", per tal de donar cobertura a les notícies de l'Orient Mitjà, una zona del planeta que dóna material per omplir moltes pàgines en la premsa escrita.

Des d'aleshores s'ha convertit en un referent per a conèixer i fer-nos entendre els principals esdeveniments de la zona. Ha passat per Líban, Geòrgia, Iraq, Afganistan, Pakistan, Egipte, Tunísia, Jordània, Líbia, Israel o Palestina.

És un llibre que s'explica a través de les persones, víctimes de les polítiques alienes a ells mateixos, dels cooperants internacionals, dels periodistes. És un llibre que humanitza, ja que posa nom a unes víctimes, que sovint imaginem en abstracte o ens estimem més no imaginar, perquè és massa dolorós posar-se en les seves sabates. 

És un llibre que asseu les bases per a entendre què està passant, d'on venen aquestes ferides que no s'acaben de tancar.  És la mirada del periodista, de l'entès en la zona, del viatger experimentat, però també del pare que ha d'explicar als fills que és això que passa i que ells no acaben d'entendre.

És una invitació a saber més coses i a descobrir la geopolítica i la part més quotidiana  de l'etern conflicte que assola aquesta zona del món.


dilluns, 17 de maig del 2021

CHEF BOSQUET: FAST FOOD SALUDABLE

Com cada dilluns, parlem de llibres de cuina que ens arriben a la biblioteca.

Molt sovint són llibres de personatges mediàtics que han adquirit popularitat gràcies a la televisió i a les xarxes socials.
Una altra cosa normal és que el món de la cuina estigui ple d'anglicismes i gal·licismes, paraules de llengües estrangeres que defineixen coses per les quals ja existeixen paraules en català o castellà, que per això tenim llengües molt riques al nostre entorn.
El llibre que avui us portem té les dues característiques, un home - bomber, atleta i xef- que es va fer famós pel seu exitós bloc de cuina saludable i que ha col·laborat en un famós programa de cuina de la televisió i un títol amb un anglicisme de moda.

El llibre es diu Fast food saludable i l'autor és Roberto Bosquet.     

Ens ha cridat l'atenció per la promoció que es fa a la coberta "disfruta de la comida sin remordimientos" i això ens encanta. 
Per què? Perquè sabem que sense alimentació sana la nostra qualitat de vida està en perill i no volem caure en el parany d'alimentar-nos malament per anar de pressa. Perquè tal com es diu en el pròleg l'alimentació és la nostra "gasolina", perquè els remordiments ens fan patir i no volem.

Sembla que a l'avui famós Xef Bosquet li encantava menjar, però necessitava fer una vida sana per a obtenir un major rendiment en els seus entrenaments. D'aquesta manera va començar a trobar receptes a les quals intentava treure'ls el sucre i les farines refinades.
Després de molt experimentar va arribar a conèixer com funcionen els diferents aliments i els processos necessaris per a obtenir un resultat determinat i a partir d'aquí va començar a elaborar les seves pròpies receptes i a compartir-les en Instagram.

Amb aquesta introducció us podeu fer càrrec que la idea és no fer mai dieta, però sí aprendre a menjar, arribar a adquirir uns hàbits saludables eliminant els ultra processats, sense cuinar en excés els aliments, picant fruita o fruits secs naturals o làctic o ous entre hores. Evitant el sucre i les farines refinades, evitant també els edulcorants artificials i altres sucres com ara la mel o la de coco. Menjant el màxim a casa on ens assegurem que les preparacions estan d'acord amb els principis de la vida sana. 

Abans de cuinar s'ha de comprar i Robert Bosquet ens dóna indicacions per a un consum més harmònic amb el medi ambient. I abans d'arribar a les receptes també hi ha una part per als utensilis.

Les receptes estan bé, són prou fàcils i divertides, però els noms continuen estant plens d'anglicismes, que si el "heaven salted caramel" o el "best vegan cheddar", entre els Bàsics.
Per a Picar sense remordiments, trobem un "pudin de chia" o unas "mojito balls". 
La tercera part es titula "Fast Happy starts" i té coses com ara una "pizza de yuca" o un "happy faláfel". Després vindrien els Principalment saludables amb joies com el "pollastre thai" o els "zucci canelo-nni".
Per a acabar els "Healthy endings", postres d'aparença deliciosa a base de productes com ara els dàtils, diferents fruits secs, xocolata negra o carabassa torrada. I encara queden els gelats per a un "Fresh time".

Us hem de dir que el llibre ens ha agradat molt, però els noms no ens acaben de fer el pes.

Això sí, us aconsellem que li doneu una ullada, perquè aprendreu a fer coses diferents, amb aquest toc vegà  i ecològic que ara busca la gent jove, (i els no tan joves) amb ingredients fàcils de trobar, amb algunes excepcions, però tot és posar-se i aprendre a comprar segons quins ingredients.

Per acabar, una mostra, el clàssic "cafè bombón" fet amb 9 g  de llet sencera i sostenible, 9 g  de llet en pols i 3 g  d'eritritol o xilitol. No sabem que és exactament, però ens morim de ganes de provar-lo. Si el xef Bosquet diu que és saludable, nosaltres el creiem.

Agafeu el llibre i gaudiu de la cuina d'avui dia, que no és millor ni pitjor que la d'abans, tan sols diferent.