divendres, 16 d’abril del 2021

NAJAT EL HACHMI: DILLUNS ENS ESTIMARAN

D'ençà que l'any 1944 es va atorgar el Premio Nadal, per primera vegada a Carmen Laforet per la seva obra Nada, han passat més de setanta anys.
Najat El Hachmi és la setzena dona que ha aconseguit aquest premi. Formen part d'aquesta exclusiva llista dones a les quals admirem molt, com ara Carmen Martín Gaite, Ana Maria Matute o més recentment Alicia Giménez Bartlett o Care Santos.

És per això, que a la Biblioteca ens hem sentit molt orgullosos de rebre a la Najat El Hachmi, la darrera guanyadora d'aquest premi de l'editorial Destino, per a obres inèdites en llengua castellana.

La presentació de la seva novel·la El lunes nos querrán -en català Dilluns ens estimaran- va tenir lloc el passat 15 d'abril a la Terrassa de la Biblioteca.
L'acte va ser presentat per la Mercè Parera, directora de la Biblioteca i va comptar amb la presència dels regidors de l'Ajuntament de Martorell, Andreu González i Elisabeth Plaza.

L'autora va parlar del procés de creació de la novel·la i va respondre a les preguntes dels presents.

A la Biblioteca ja hem llegit aquesta novel·la i us la podem recomanar amb tota sinceritat.
Es tracta d'un relat escrit en primera persona, que parla de l'amistat molt íntima entre dues noies d'origen magribí d'un poble pròxim a Barcelona.
Coneixem a les dues protagonistes quan aquestes tenen 17 i 20 anys respectivament,  i s'obren a la realitat que suposa establir relacions sentimentals en el si d'una comunitat molt estricta en les seves normes cap a les dones i a inserir-se laboralment. La Naïma i la seva amiga saben que la llibertat passa per la independència econòmica, però no és gens fàcil en una societat que situa a les dones amb el seu origen en unes feines determinades.
Durant el seu itinerari vital, les dues amigues viuen situacions relacionades amb els problemes d'alimentació, amb la maternitat, el matrimoni i el divorci, amb l'explotació laboral, amb l'habitatge, amb la conciliació laboral, la violència sexual... Problemes tots que formen part de la vida de pràcticament totes les dones. Elles, a més, han de lluitar contra la religió dels seus ancestres, que les situa en una posició molt subordinada dintre de la seva societat. També contra el racisme imperant en la societat en què viuen, que les considera mà d'obra barata o les valora pel seu exotisme, segons els casos.
La novel·la va creixent en matisos i en complexitat segons avança i arriba a les escenes més dures i cruels, fins a arribar a un final, que no us podem desvetllar.

Com a dones, ens ha agradat que es visibilitzi  la problemàtica de les dones musulmanes que viuen al nostre país. No són problemes diferents dels de la resta de les dones: són els mateixos més alguns de més.
Us hem de dir, que la Najat El Hachmi ens va dir que hi ha lectores musulmanes que li escriuen per dir-li com suavitza la realitat, que de vegades és molt més dramàtica del que apareix a les pàgines d'aquest relat. 

Des d'aquí donar les gràcies a la Najat El Hachmi, ja que ha estat un plaer tenir-la en la Biblioteca presentant aquest Dilluns ens estimaran.
Aquest llibre està a la vostra disposició pel préstec tant en llengua catalana com castellana, a la nostra biblioteca de Martorell.
També el podeu aconseguir a l'espai ebiblo de les Biblioteques Públiques de Catalunya.




dimecres, 14 d’abril del 2021

COL·LECTIU EIXARCOLANT: EL LLIBRE DE LES PLANTES SILVESTRES COMESTIBLES



De la mà del Col·lectiu Eixarcolant volem acostar-nos un altre cop al món de les espècies naturals i, concretant molt més, al món de les plantes silvestres del nostre entorn, en un llibre en dos volums editat l'any 2020, El llibre de les plantes silvestres comestibles.

La importància d'editar aquests llibres s'ha d'entendre en un context urbà que ens ha allunyat definitivament de l'aprofitament de recursos que ens ofereix la natura i que ens ha endinsat en un món on el comerç alimentari en l'àmbit global marca la nostra alimentació. També es constata el trencament de la transmissió dels coneixements relatiu a la biodiversitat de la zona.

És aquest un llibre que ens parla de plantes locals de Catalunya, on hi ha més de 260 espècies silvestres comestibles, però és extensible a altres països i cultures, ja que la flora catalana és essencialment mediterrània.

És un llibre, a més que combina botànica i gastronomia. Per cada espècie inclosa (quaranta-quatre en total) trobem una fitxa amb la imatge, els noms populars i el nom científic, alguna cita amb relació a l'ús tradicional de l'espècie. S'aclareix la part de la planta que es fa servir, si és un cultiu anual, perenne o pluriennal, si s'ha de consumir en cru o cuit, el reg que necessita, la zona de Catalunya on abunda més, la seva composició nutricional, el mètode de cultiu (quan i com).

Però a més inclou dues receptes per espècie amb ingredients i forma de preparació, donant compte dels al·lèrgens que conté, el perfil sensorial i els valors organolèptics més algunes recomanacions de consum.
De les 44 espècies incloses hi ha com ara la borraina, la cirera de pastor, la sàlvia, el romaní, la rosella, l'esbarzer, el fonoll, la malva... Hi ha algunes que ens faran de plat, com ara la borraina, les bledes silvestres o el cardellet, d'altres aromatitzaran, com ara el romaní o la pimpinella.
Algunes receptes són tan interessants com imaginatives, una tempura de fulles de sàlvia, un gelat de romaní, un pesto de parietària, uns makis silvestres amb wasabi de ravenissa, Algunes sonen tan bé com ara el pastís de móres i crema de iogurt o la lasanya de verdolaga o les tortitas de plantatge.

Les receptes són bones, però el més important del llibre és que ens farà pensar en tot allò que estem perdent quan anem a comprar, de forma fàcil i econòmica, productes de l'altra part del món, mentre ens oblidem de formes tradicionals d'alimentació.
Avui dia a més, conèixer aquestes espècies ens ajuda a connectar amb els espais naturals que ens són propers, a passejar fixant-nos i respectant el nostre entorn, a recuperar espècies al nostre petit jardí, hort o fins i tot a una torreta al balcó i a pensar que un altre món és possible, un món menys consumista i més respectuós amb els valors que vénen de la natura.

dilluns, 12 d’abril del 2021

ÁNGELA QUINTAS: LAS RECETAS DE ADELGAZA PARA SIEMPRE

Avui ens hem fixat en el llibre de l'Ángela Quintas, Las recetas de adelgaza para siempre, de l'editorial Planeta. Aquest llibre ja va per la sisena edició, si té tant d'èxit, per alguna cosa serà!

Les persones cada cop estem més preocupades per la nostra alimentació i no parem de buscar llibres que ens ajudin a aconseguir menjar sa i equilibrat i perdre alguns quilos.
El mètode consisteix a conèixer la composició nutricional dels aliments, els hidrats de carboni i la seva composició glucèmica, les proteïnes animals i les vegetals, els greixos.
De fet, les noranta receptes que conté estan organitzades en funció de la composició nutritiva dels seus ingredients: només proteïna, càrrega glucèmica baixa+proteïna o càrrega glucèmica alta en petita proporció+proteïna i finalment, càrrega glucèmica alta més proteïna.

També hi ha respostes als dubtes que tenim sovint, com ara perquè engreixo encara que menjo pocs greixos?, quin n'és el paper que exerceixen les hormones en la perduda de pes?, quins han de ser els nostres objectius?, com els aconseguirem?, com ha de ser el desdejuni?

Hi ha moltes idees i consells: "No es tracta d'eliminar per complet la quantitat de greix, sinó de consumir greix saludable amb moderació". "Planifiquem bé els menús de tota la setmana, d'aquesta manera evitarem el risc d'acabar menjant qualsevol cosa per falta de previsió". "Si es vol aprimar per sempre, mai s'ha de passar gana, ja que utilitzarem la nostra massa muscular com a combustible"

I finalment els plats, que són força atractius:
Albergínies a la planxa amb pernil dolç i formatge batut, hamburgueses de pollastre i espinacs, espagueti de carabassó amb llagostins, hamburgueses d'albergínia i bacallà.

Aquest llibre també és bonic de mirar, ja que les fotografies són atractives i està ple de quadres explicatius de fàcil consulta.
El llibre mereix una bona ullada i esperem que us sigui de molta utilitat. El nostre objectiu és aconseguir millora la nostra salut i la nostra qualitat de vida.