dimecres, 2 de juny del 2021

PILAR RODRIGÁÑEZ: PERD PES I GUANYA SALUT

L'alimentació sana i natural és un dels temes que ens preocupa. Pensem que la indústria alimentària -amb la publicitat al seu servei- s'ha introduït en l'alimentació de molts de nosaltres, provocant un deteriorament de la nostra salut i qualitat de vida.

Per això hem parlat en més d'una ocasió de llibres i autors que aposten per una dieta sana i equilibrada, basada en productes naturals.

Avui us portem un manual que hem trobat en el Fons especial Salut i Vida Natural de la nostra biblioteca.

És de l'autora Pilar Rodrigáñez, dietista titulada i defensora d'una dieta basada en el menjar real en la promoció dels bons hàbits alimentaris des de la infantesa. Publicat per l'editorial Rosa dels vents es titula Perd pes i guanya salut. És un llibre en el qual es troben propostes concretes d'alimentació per tal de millorar la nostra composició corporal, tenir més vitalitat i millorar la salut.

Pila Rodrigáñez ens dóna una sèrie de claus imprescindibles, en les quals se sintetitza la seva filosofia alimentària.

La primera clau seria limitar el consum de processats. També hem d'assegurar-nos un entorn favorable (allunyant-nos de les temptacions i informant la família), planificant els àpats.
Implicar a la família vol dir adaptar la mateixa dieta per tothom, canviant les proporcions pels que no necessiten aprimar-se, però mantenint la composició dels àpats.
Aquesta dietista aposta per espaiar els menjars. El que sí resulta imprescindible és ser regular amb els horaris.
Un altre consell que ens dóna és no pensar en quantitats, però menjar un únic plat en el qual una tercera part seran hidrats de carboni i proteïna animal, i dues terceres parts vegetals, amb presència de greixos saludables.
Una altra base de la nostra alimentació hauria de ser evitar els pics d'insulina, limitant els carbohidrats, prioritzant els integrals i acompanyant-los de greixos i proteïnes.
Hem de fer exercici físic per tal de fer servir el greix acumulat al nostre cos com a combustible.
S'han de triar sempre aliments rics en micronutrients (com ara fruites i verdures), donat que el cos és savi i mentre no rebi els nutrients necessaris no estarà satisfet.
Per tal d'evitar l'avorriment hem de ser creatius i presentar els aliments amb el màxim de creativitat i varietat. Pensem que els nostres nous hàbits almentaris ens han d'acompanyar tota la vida.
S'ha de saber parar quan encara no estem prou saciats.
S'ha de descansar i s'han d'exercitar els músculs.

El llibre conté capítols que ens parlen dels aliments més nous, com ara l'oli de coco i també inclou menús de deu dies per cada estació i receptes. Hi ha opcions per a persones omnívores, i també per a vegetarians.

És un manual per tenir a mà en cas de voler perdre pes, com és habitual en aquesta època de l'any, però també si senzillament volem millorar l'alimentació de la nostra família.

Menjar bé és una opció que augmentarà la qualitat de vida i a la biblioteca trobareu uns quants llibres que ens ajudaran en aquest repte. 

dilluns, 31 de maig del 2021

BEATRIZ ROBLES: COME SEGURO COMIENDO DE TODO

El llibre que hem triat avui és una guia per a menjar sense riscos i evitar els errors més freqüents i que fem a la cuina. L'autora és Beatriz Robles -llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments i graduada en Nutrició Humana i Dietètica-, i el títol Come seguro comiendo de todo, està editat per Planeta.
A diferència dels llibres de cuina més usuals en aquest no surten receptes, sinó que és un llibre dedicat a donar-nos consells. Com hem de comprar, netejar, cuinar o conservar... tot això que gira entorn del món de la cuina, i que és tan important de cara a evitar intoxicacions i malalties.

És un llibre d'aquells molts clars, amb il·lustracions, llistes i amb requadres que ens recorden aspectes importants, a manera de resum que podrem consultar amb un cop d'ull.
El llibre està dividit en sis capítols, els quals tractes de diferents aspectes.

En primer lloc hi ha un manual de bones pràctiques: que s'ha de fer al supermercat, com s'ha de desar la nevera, com hem de coure i conservar o una guia exprés per alimentar-nos en temps de pandèmia.

En un segon capítol es tracta el tema dels principals perills alimentaris. L'aigua o la llet, crua, per exemple. O coses sobre els ous, el producte més temut en el restaurant. O com tractar els tàpers que ens portem a la feina o d'excursió. Altres moments perillosos parlant d'alimentació, serien les fires, festes i mercats i també la caça, la pesca i la recol·lecció.

Entre els perills desconeguts hi ha els microorganismes d'alguns aliments, alguns perills molt poc coneguts o alguns contaminants.

Entre les noves tendències també hi ha perills, com ara menjar cru el peix o coure a baixa temperatura

Un altre capítol està dedicat a l'alimentació durant l'embaràs o durant la infantesa o durant la vellesa.

Finalment hi ha un capítol per a combatre les creences tradicionals que no sempre són certes o bé els rumors que no sempre tenen fonament científic.

És un llibre ideal per aquelles persones que volen una alimentació segura en tots els sentits.
I pensem que va molt bé per a aclarir coses que de vegades ens fan patir, com ara el tema de les conserves, els menjars d'un dia per un altre, la neteja de la nevera o dels estris de neteja de la cuina.

Aquest dilluns podem aprendre a cuinar amb total seguretat. I el trobareu a la Biblioteca de Martorell.