divendres, 14 de juny del 2013

BLANCA BUSQUETS: LA NEVADA DEL CUCUT.

Dilluns al  vespre ens vam reunir  unes quantes lectores per tal de comentar La nevada del cucut, el llibre de la Blanca Busquets, proposat per l'Olga.
Tothom va considerar que es tracta d'un llibre molt distret i fàcil de llegir i que toca una gran diversitat de temes.
Es va valorar molt positivament l'homenatge que fa l'autora a Víctor Català, fins al punt que la Rosa es va animar a proposar-nos que Solitud sigui la lectura del mes de juliol.
De les dues històries que apareixen agrada molt més la del passat. Pensem que és molt encertada, doncs parla de temes difícils que formaven part de la societat de l'època, els quals per sort ja s'han superat.
La història del present és  més criticada. Hi ha qui no li veu massa fonament i tothom està d'acord en que el final és molt més ensucrat del que convindria.

Li posem nota:

7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 6 + 6 + 6 + 6 + 7  = 6.63

La propera trobada tindrà lloc el proper 8 de juliol i en ella comentarem Solitud, de l'autora Victor Català. També aprofitarem per fer un petit sopar per acomiadar-nos i desitjar-nos molt bones vacances.

dimecres, 12 de juny del 2013

ROSA VENDRELL: MARIDATGE ENTRE LITERATURA I VI.

La primera de les activitats relacionades amb el món del vi  ha estat la de la dinamitzadora enoturística Rosa Vendrell, que ha volgut acostar-nos al món de la viticultura i de l’enologia en relació amb la nostra cultura literària i tradicional. 
És conegut per tots que la cultura mediterrània ha conreat la vi des de l’Antiguitat. Parlant del Penedès, les varietats tradicional de raïm van finalitzar amb la plaga de la fil·loxera.
La Rosa ens va parlar de les empentes que ha deixat en la llengua el conreu tradicional de la vinya, el vocabulari, les frases fetes, brindis, etc. I de la importància de la plaga de la fil·loxera que ha estat origen de festes populars i fins i tot de cançons.
Tot xerrant amb la Rosa, hem conegut moltes de les tradicions, usos i costums relacionat amb el món del vi.
També hem pogut degustar un got de vi blanc, gestilesa del celler Eudald Massana Noya. Hem conegut el ritu de la cata de vi, com en el fet de beure hi intervenen els cinc sentits i fins i tot hem vist i tocat una copa negra, especialment feta per les cates a cegues.

Hem passat una estona d’allò més distreta i en bona companyia, amb vi i bons llibres del tema que ens poden acostar a aquest món que forma part de la nostra cultura.