dijous, 30 d’abril del 2015

FIÓDOR DOSTOIEVSKI: EL JUGADOR

En la darrera trobada del Club de lectura de nit, comentàvem l'obra El jugador, de l'autor Fiódor Dostoievski.

Tal com pensàvem, és un llibre que es considera difícil de llegir, malgrat la seva curta extensió.
Parlem de les diferents edicions que hem llegit, una en valencià, per exemple, o la de Alianza editorial, en castellà, que resulta complicada malgrat la correcció acostumada en aquesta editorial. L'edició electrònica era especialment dolenta.

Un dels lectors explica que és una obra curta pel fet que l'autor tenia un compromís que l'obligava a aconseguir diners com fos, de manera que va decidir escriure un llibre molt ràpidament sobre un tema que ell coneixia prou bé, la ludopatia, malaltia que patia en primera persona.

A una lectora li estranya com resulta de grotesc, amb la seva galeria de personatges esguerrats i patètics, i troba a faltar la subtilesa de l'estudi psicològic que l'autor fa en altres de les seves obres, com ara Crim i càstig.
Es comenta l'acidesa que desprèn l'autor quan critica de forma tan ferotge als seus compatriotes russos, però també a altres nacionalitats, com ara els francesos, els alemanys o els polonesos.
Els russos són presentats per l'autor com una gent molt malgastadora i vividora, frívols, amb vicis de tota mena, que només valoren els diners que poden gastar, que viuen per sobre de les seves possibilitats, etc. Un retrat gens afavoridor que ens preguntem si està basat en la realitat o no. De tota manera, es comenta que la personalitat de l'autor potser va estar marcada amb una llarga temporada a Sibèria que segurament li va provocar un ressentiment contra els seus compatriotes especialment.
Es valora com el millor episodi del llibre, l'aparició d'una àvia d'edat avançada de la qual un dels personatges pretén heretar i que de cop i volta apareix plena de vida i energia per acabar convertint-se ella també en una ludòpata.

Li posem nota: 6 + 7 +8 + 7 + 7 + 6 + 7 = 6.85

Es presenta el llibre triat per a la lectura del mes. Porta el títol de Segona persona del singular i està escrit per un àrab que escriu en hebreu anomenat Sayed Kashua. 


La propera cita serà el 13 de maig a les 21.30 h.