dijous, 22 d’octubre del 2020

ALEJANDRO PALOMAS: UN GOS

La reunió d'octubre del Club de Lectura de nit va tenir com a protagonista al llibre Un gos de l'autor Alejandro Palomas, autor que va començar traduint a autors com ara Oscar Wilde o Jack London, però que va començar a publicar obres pròpies a partir de 2002.

Un Gos, obra  originalment escrita en castellà, va ser publicada l'any 2016. Després de les obres anteriors de l'autor,  d'Una mare i Un fill, queda clar que les relacions familiars són objecte d'interès del Palomas escriptor.

Un gos és un llibre carregat d'emotivitat, que ens narra la tarda d'espera d'una família. El motiu de l'espera és la trucada del veterinari donant notícies de l'estat del gos del protagonista, el qual ha estat atropellat.

  
Durant la tensa espera, l'autor ens explica les relacions del propietari del gos, Fer,  amb la seva mare i amb les dues germanes. 
A través dels records, coneixem episodis de la infantesa dels protagonistes i altres episodis més actuals, tant de la vida dels germans com de la mare, donant lloc a una composició familiar molt precisa que es arriba fins l'àvia del protagonista.

La tertúlia va ser molt animada, ja que el llibre parla de situacions quotidianes en la nostra època, separacions, homosexualitat, fecundació artificial, l'envelliment dels pares, fins i tot toca un tema tan delicat com ara el suïcidi.
Són temes que es corresponen amb situacions i emocions no sempre ben resoltes, la tristor de ser abandonat o el desconcert d'haver perdut un fill abans de néixer, que poden portar a respostes extremes.
En aquest cas, la família va aprendre a posar els sentiments en el lloc adient, gràcies a la ploma de l'Alejandro Palomas. 

Alejandro Palomas serà protagonista del Club del Llibre organitzat per la Xarxa de Biblioteques Municipals, que tindrà lloc el pròxim 25 de novembre a la Biblioteca de Sant Joan Despí. En aquesta ocasió, usuaris de biblioteques del Baix Llobregat Nord, tindrem l'oportunitat d'escoltar en directe a aquest autor.


Nota: El Club del llibre ha quedat ajornat a causa de la pandèmia, fins a nou avís. Preguem disculpeu les molèsties.