dissabte, 25 de març del 2017

CLUB DE LECTURA DE TARDA: JULI CÈSAR

La darrera lectura comentada en club de lectura de tarda, ha estat l’obra de teatre Juli Cèsar de Shakespeare. 

Per a molts dels assistents va ser la primera vegada que llegien una obra de teatre i tots han coincidit en què per comprendre millor l’obra seria molt millor veure-la representada dalt de d'un escenari.

Shakespeare va fer servir la vida d’aquest personatge històric per escriure una trama plena de sentiments i valors com ara les ànsies de poder, l’ambició, la cobdícia, la llibertat, la justicia, etc. De fet Juli Cèsar no va ser mai emperador, sinó dictador de la República. El primer emperador va ser el seu fill Octavi designat per ell mateix. Juli Cèsar es va autoproclamar emperador perpetu i per això alguns dels seus enemics (com per exemple Brutus) el volien assassinar. Al llarg del llibre els detractors del dictador es plantegen en més d’una ocasió eliminar-lo perquè Juli Cèsar era un personatge estimat i odiat al mateix temps. De fet, els que finalment el van assassinar ho van fer amb l’excusa de que era el poble qui no volia que governés. El mateix Brutus, en un moment de l’obra, els hi diu al poble “Us donaré la llibertat” per justificar que es posessin en contra de Juli Cèsar.

Un dels principals problemes que ens hem trobat durant la lectura del llibre ha estat que inclou nombroses notes a peu de pàgina fins al punt en què hi ha pàgines en les quals les notes superen al propi text de l’obra. Malgrat la finalitat de les notes a peu de pàgina és precisament el contrari, a molts de nosaltres aquestes notes ens han dificultat la lectura de l’obra.

En general, tothom ha coincidit que està bé l'experiència de llegir  teatre de tant en tant, però no de forma continuada.

divendres, 24 de març del 2017

CLUB DE LECTURA FÀCIL: PEDRA DE TARTERA I CAVALL DE GUERRA


Des de fa poc temps la Biblioteca de Martorell compta amb un nou club de lectura, el qual s'ha posat en marxa conjuntament amb el Servei Local de Català.
L'objectiu d'aquest grup -conduït per la Cati Rivera- és iniciar-se en la lectura en català, a través de material de lectura fàcil, especialment adaptat.
La primera lectura va ser el llibre Pedra de tartera de l'autora Maria Barbal.
Es tracta d’una història trista i dura protagonitzada per la Conxa, una noia d’origens humils que viu en el món rural i que es veu obligada a anar a viure amb els seus oncles perquè els seus pares no la poden mantenir. 
La novel.la reflecteix el tipus de vida que a principis del S. XX portaven els pagesos en el món rural català i reflecteix clarament la duresa de les condicions de treball d’aquella època (principalment per les dones).

En general, aquesta obra va agradar molt, però tothom ha estat d’acord en les dificultats d’entendre el significat d’algunes paraules com per exemple: vedellar, batre, tartera, etc. 
La conductora del club, Cati Rivera, ha aclarit el significat d’aquests termes i també ha explicat curiositats i costums del món rural català perquè tothom pogués entendre millor el contingut de l’obra (la figura de l’hereu, el fet de que la filla gran no podia assistir a l’escola perquè s’havia de quedar a casa cuidant la resta de germans, etc.)

La Cati va fer participar activament als assistents preguntant-los-hi quin és el personatge que els hi ha agradat més i quin el que menys. Finalment va proposar a tots els assistents que inventessin un altre possible final per aquesta obra. 

En la segona sessió del Club de Lectura Fàcil dirigit per Cati Rivera es va  treballat la novel·la de Michael Morpurgo Cavall de guerra, en versió de Núria Martí Constans. 
La sessió es va iniciar amb uns exercicis on se situava el context de l’obra: calia saber els inicis i conseqüències de la Primera Guerra Mundial, ja que el protagonista de la novel·la, en Joey, és un cavall que treballa per a l’exèrcit anglès implicat en la lluita contra l’Imperi Alemany a França. 
La novel·la ha agradat molt a tots els membres del grup i ha sorprès que qui expliques la història fos el mateix Joey.   És així com coneixem els seus pensaments i sensacions, connectant de manera immediata amb la seva experiència. 
És la vivència crua de la guerra, un conflicte que canviaria radicalment la història d’Europa, explicada des del món interior d’un animal que no compren el mal dels homes ni la seva lluita. 
És una obra amb un missatge pacifista i de defensa dels drets dels animals, escrita per un autor nord-americà, qui compta amb la cultura d’un país que respecta i estima molt als cavalls. 
Es va reconèixer que és un cant a la vida, que emociona –va haver-hi qui va estar a punt de vessar una llàgrima– on els lectors es van identificar amb un personatge que des de la primera pàgina enamora. 
La història –Steven Spielberg va fer la seva adaptació cinematogràfica l’any 2011– és una faula treballada amb realisme, en Joey no pot parlar amb els altres animals; i en la qual es vol explicar l’ambient de la guerra, des d’un innovador punt de vista. 

En conclusió ha sigut una experiència lectora molt enriquidora per als membres del club, els quals ja han començat a recomanar les dues novel·les als seus amics o familiars.