dijous, 30 d’octubre del 2014

CRISTIAN SEGURA: EL CAU DEL CONILL

En la trobada del passat dilluns, els membres del club de lectura de tarda,  van comentar la novel.la El cau del conill de l'autor Cristian Segura, que va guanyar el Premi Josep Pla 2011. 
Tots els participants van estar d’acord en que el llibre no va ser prou interessant com per despertar en els lectors el gaudi que normalment s’apodera d’ells amb una bona lectura.

El protagonista de la novel.la és Amadeu Conill, el qual està passant un mal moment econòmic perquè la seva empresa centenària està en plena crisi. 
A mesura que l’Amadeu intenta trobar solucions per tirar endavant la seva empresa anem coneixent les seves manies i costums, propis d’un home de negocis de classe burgesa, i també anem descobrint les virtuts i els defectes de la burgesia catalana de la dècada dels 90. Aquesta burgesia tenia coses molt bones com el seu tradicional caràcter emprenedor, però també tenia molts defectes com ara la dificultat per adaptar-se als canvis socials generats per la globalització. Gràcies al protagonista de la novel.la descobrim les virtuts, misèries i problemes d’aquesta classe social plena de prejudicis i estereotips. 
L’autor intenta fer una autocrítica de la societat barcelonina a la qual pertanyia Amadeu Conill utilitzant un aire irònic i humorístic que algun membre del club de lectura no va arribar a captar. 
De fet, la part final del llibre, en la qual el protagonista decideix fer un gir radical en la seva vida, resulta forçada, contradictòria i bastant difícil de creure. 
En general, el llibre no va agradar gaire perquè l’evolució del seu protagonista resulta difícil d’entendre (fins i tot algú es va mostrar estranyat que aquesta novel.la hagués guanyat un premi literari).

Al final de la reunió es va comentar i acordar que fossin proposades lectures d’escriptors internacionals que estiguessin traduïdes al català. També es va proposar llegir alguns dels clàssics catalans del s. XX

Per acabar la trobada, es va llegir un article de “La Vanguardia” en el qual es comentava la tasca literària duta a terme per la poetessa Montserrat Abelló, traspassada recentment.

La propera reunió serà el dia 24 de novembre en la qual es comentarà la novel.la Memòria d’uns ulls pintats de Lluis Llach.