dimarts, 12 de febrer del 2013

HELEN HANFF: 84 CHARING CROSS.


Ens reunim unes quantes lectores del Club de Lectura de nit, per tal  de comentar el llibre 84 Charing Cross, de la nord-americana Helen Hanff
Totes coincidim en definir aquest llibre com una petita joia, un llibre agradable que demostra que en poques pàgines es poden dir moltes coses i que l'estil epistolar fa possible conèixer uns personatges i uns fets sense necessitat d'explicar directament res.
Les cartes de Helen Hunff anaven dirigides a Frank Doel, l'encarregat de la llibreria Marks & Co. 
Helen representa la modernitat dels Estats Units, l'espontaneïtat i la falta de rigidesa en les relacions socials. Frank és la vella Anglaterra de la postguerra, la que pateix gana i ven els llibres procedents de biblioteques de mansions que es desmantellen.
Entre tots dos s'estableix una relació de cartes enviades en 20 anys que ens mostren una compradora enamorada de llibres exquisits i un llibreter desitjós de complaure a la seva clienta, honrat i agraït dels detalls que Helen té amb tot el personal de la llibreria.
A totes ens ha entusiasmat aquesta petita relació epistolar que parla d'amor pels llibres, però també d'humanitat i solidaritat. 
A totes ens ha sabut greu que la Helen Hanff no hagi pogut anar mai a Anglaterra a conèixer la seva llibreria i que hagi mort com una autora desconeguda i pràcticament sense recursos. 
I totes tenim ganes d'acostar-nos a 84 Charing cross, l'adreça de Londres en la qual avui dia trobarem un restaurant de menjar ràpid.

Quan li posem nota, el resultat és un 7.75.    

La lectura del mes que ve serà Ayer no más, de l'autor Andrés Trapiello.
La comentarem el proer 11 de març a les 21.30, en una sala del Centre Cultural.