dimarts, 21 d’octubre del 2014

ANNA VIVES: SI CREUS EN MI, ET SORPRENDRÉ


El vespre del dilluns, com fem cada mes, ens vam reunir un grapat de lectores per comentar el llibre Si creus en mi, et sorprendré, signat per l'Anna Vives, en conjunt amb l'escriptor Francesc Miralles. 
Tothom valora molt positivament la lectura d'aquesta història, l'experiència personal d'una persona amb Síndrome de Down que aconsegueix un fort ressò mediàtic.
És un cas molt maco i optimista, però totes les lectores estem d'acord en que s'han de donar unes condicions molt especials per aconseguir una fita com ara aquesta: una persona amb Síndrome de Down i alt coeficient intel·lectual , una família molt implicada i participativa, i molt ben relacionada. 
És un cas exemplar que poques vegades es dóna en la nostra societat, un cas real, que ratlla la utopia.
Algunes lectores comenten com és d'adient aquesta lectura per a nens, de manera que aquests puguin veure les dificultats i el patiment de les persones amb discapacitat i assolir valors que ajudin a la integració dels discapacitats. 
L'Anna ens relata les seves impressions en diversos moments de la seva vida, quan se n'adona de que ella no és exactament igual als altres, quan surt de casa tota sola i es perd, quan està trist, quan és finalista del premi Català de l'any 2012, etc. 
Un dels episodis més tristos és la seva primera experiència laboral en un supermercat. Aquí, l'Anna es troba sola en un entorn hostil, ningú li fa cas, i ella, acostumada a una família que l'estimula i la té en compte, pateix. Tot i que sabem que el món laboral moltes vegades és així, es comenta que una persona com l'Anna és especialment vulnerable.
L'experiència de l'Anna fent la tipografia conjuntament amb el seu germà i la gran ressonància d'aquesta gràcies al món de l'esport fonamentalment, són les experiències més gratificants que viu l'Anna.
El llibre està ple de frases i pensament, ensenyances que l'Anna rep de la seva família: "gaudir de cada petita fita i estimar les coses que fa", "cadascú té unes incapacitats", "parla sempre del que hi ha, no del que no hi ha", etc.
En la part negativa, hi ha qui troba el llibre massa ensucrat, un història amb final massa feliç. Sense dubte, un llibre molt positiu.

Li posem nota:

7 + 6 + 6 + 7 + 5 + 6 + 6 + 6 + 7 + 6 + 6 + 7 = 6.25


La propera reunió serà el 17 de novembre, a les 21.30 H. i en ella comentarem el llibre Metafísica dels tubs i degustarem una copa DO Penedès, doncs és el mes en el que la Biblioteca Francesc Pujols participa en el projecte Biblioteques amb DO.


Fins aleshores.