dimarts, 20 d’octubre del 2015

DAVID FOENKINOS: CHARLOTTE

La setmana passada vam tenir la reunió mensual del club de lectura de nits.
Teníem pendent el comentari del llibre Charlotte, de l'autor francès David Foenkinos. Aquest llibre és una novel·la molt curta que ens relata la vida de la pintora berlinesa Charlotte Salomon.
L'autor va conèixer aquest personatge en una exposició en París i a partir d'aquí va indagar en la seva vida, per a descobrir una dona que va patir en la vida allò que poques persones han patit: una família plena de suïcidis i l'època convulsa del nazisme que li va tocar viure. De fet, la Charlotte Salomon va morir a Auschwitz quan només tenia 26 anys i estava embarassada del seu primer fill. Una vida molt trist i turmentada que va donar lloc a una obra pictòrica magnífica.
L'autor va estar 8 anys preparant el llibre fins que va trobar l'estructura idònia. I és que està escrit amb frases molt curtes, exposant els fets sense cap altre guarniment. Una prosa quasi poètica, o potser musical.
El llibre ha agradat molt a tothom i ha donat per una llarga estona de tertúlia.
Sembla difícil  que en un llibre tan curt es puguin condensar tants temes importants: el del suïcidi i les malalties mentals diverses, el tema del nazisme en particular i el de la barbàrie humana en general, el poder de l’art en l’expressió dels sentiments, l'amor, la passió, etc.

Malgrat com són de terribles els fets que es relaten, es tracta d’un llibre molt maco i molt sensible. La força de la Charlotte Salomon ens és transmesa per l’autor, i se'ns encomana.
Tot i que ja era coneguda, el mateix autor de la biografia ha donat a conèixer el nom d’aquesta artista i sembla que ara es prepara alguna exposició amb la seva obra, a Villafranch- sur- Mer, el poble de la Costa Blava en el que es va exiliar fugint d'un nazisme que la va perseguir fins a la mort. 
Tota una troballa literària de la qual els participants en el club de lectura estem molt contents, com demostra la nota que es va posar al llibre:
8 8 8 8 8 8 7 8 8 8 8 = 7.90 de mitjana

Es fa la presentació de la lectura del mes de novembre. Es tracta del llibre de Virgínia Woolf, Al Far. Aquest llibre es va publicar l 'any 1927 i està en la tradició del modernisme anglosaxó. De ben segur serà tota una experiència literària, que comentarem en la trobada del pròxim 18 de novembre.
Fins aleshores!