dilluns, 12 de juny del 2017

PILAR RAHOLA: MARIONA

El grup de lectura de tarda ens vam reunir per comentar la lectura de la novel·la Mariona de Pilar Rahola. 

Com tots sabem, la Pilar Rahola és un personatge molt mediàtic. Escriptora, articulista, col·laboradora en tertúlies televisives, política, defensora de la causa jueva... tan polifacètica que  tots teníem ganes de comprovar quin era el seu estil literari en el moment d’escriure una novel·la. 
La primera gran sorpresa que ens hem trobat en el moment d’iniciar la lectura del llibre ha estat l’ús d’un català propi de l'època en la qual està ambientada la novel.la. 
Això fa que al principi costi una mica d’entrar dins la trama, ja que algunes de les paraules (com per exemple “bullangues”) s'han de buscar al diccionari per comprendre el seu significat.


La novel.la està protagonitzada per la Mariona, una jove de la vila de Gràcia que l’any 1824 està a punt de casar-se. Porta una vida humil i senzilla, però les circumstàncies històriques de l’època (vagues, revoltes, repressions, etc.) l’obligaran a lluitar per la seva pròpia supervivència i la dels seus fills i néts.

Per damunt de tot, en el llibre està sempre present el tema de les lleves, les temudes lleves que s’enduien els fills a la guerra i molt probablement a morir lluny de casa. 

En la novel.la queda molt clar que les persones amb diners tenien la possibilitat de pagar perquè els seus fills no anessin a la guerra. I les persones que no podien pagar (com per exemple la Mariona) eren capaces d’arribar a entregar el seu cos per aconseguir salvar el fill d’anar a les lleves. 

En general, el llibre ha agradat, tot i que la majoria va coincidir que la història es mereixia una protagonista amb un caràcter més fort i lluitador. 

La Mariona no deixa de ser una persona que es deixa portar per les circumstàncies del destí i només cap a la part final del llibre és capaç de demostrar una mica més de caràcter. 

En realitat, el veritable argument del llibre és la pròpia història de Catalunya durant aquells anys complicats i convulsos (els bombardejos militars, la maçoneria, la Renaixença, les lleves, les lluites al carrer, etc.). La Mariona només serveix com a fil conductor de la novel.la.