divendres, 19 de març del 2021

SIDONIE-GABRIELLE COLETTE: COLETTE

Avui l'entrada al blog parlant de dones -estem al mes de març i hem volgut fer-ho així- va de cinema.

El cinema, aquell setè art que va arribar a finals del segle XIX i que ens va canviar la vida, culturalment parlant. I és que una pel·lícula és capaç d'ensenyar-nos tota una època o tota una vida en menys de dues hores.
És el cas de Colette (2018), del director britànic arrelat als Estats Units, Wash Westmoreland.

Protagonitzada per Keira Knighley, Colette ens ensenya la vida d'una dona lliure i inconformista, capaç d'allunyar-se de les convencions socials, Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954).
Coneguda simplement com a Colette, va conrear la novel·la, el guió, el periodisme i també va ser artista de revista i cabaret.
Casada per amor amb l'escriptor Henry Gauthie-Villars, de mica en mica, es va sentint defraudada per la vida una mica cràpula i per les infidelitats del marit.
A causa dels problemes econòmics i animada per Henry, Colette va començar a escriure i va crear un personatge, Claudine, a partir de les seves pròpies  experiències durant l'adolescència.
Les històries de Claudine van aconseguir un èxit aclaparador, però estaven signades per Henry, qui es portava no només els mèrits, sinó també els diners provinents dels drets d'autor.
La vida per a Colette va continuar per camins insòlits i  va començar a sentir-se atreta per altres dones i també va decidir ficar-se de ple en el món dels cabarets i de la revista.
Una dona ben singular, que havia nascut en el si d'una família de la França rural i que va arribar a ser un esperit lliure.
Les seves novel·les no són gaire valorades pels crítics, encara que tenen el mèrit de què per primera vegada incloïen vivències femenines en la literatura francesa.
La seva obra traduïda al català és El blat tendre, una novel·la d'iniciació d'una jove parella que s'enamora un estiu a la Bretanya.
Podeu trobar Colette, pel·lícula de l'any 2018, en la secció d'audiovisuals i el llibre amb les novel·les.
Descobrireu així la vida i l'obra d'una dona que es va avançar a la seva època.

dimecres, 17 de març del 2021

TXELL FEIXAS TORRAS: DONES VALENTES

Març és el mes en el qual se celebra el Dia Internacional de la Dona i per això a Martorell han tingut lloc unes quantes activitats relacionades amb aquest fet.
La Biblioteca de Martorell ha participat amb la programació d'una presentació d'un llibre molt adient. Es tracta del llibre Dones valentes, escrit per la periodista Txell Feixas, actual corresponsal a Beirut de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

L'entrevista va ser conduïda per les preguntes de l'advocada martorellenca Paula Garcia Solís i va comptar amb la presència de la Belén Leyva, regidora de l'Ajuntament de Martorell i també de la Mercè Parera, directora de la Biblioteca. Moltes gràcies a totes.
Podeu tornar a veure la presentació d'aquest llibre en aquest enllaç
Com veieu,  va ser una presentació plena de dones, en la qual les protagonistes absolutes van ser les dones valentes a les quals fa referència el títol del llibre.
Dones com la Khadija, a l'Afganistan, qui ens mostra que les dificultats d'una dona comencen al naixement, ja que parir una nena és quasi un acte revolucionari o la Melissa que ens ensenya el món de l'avortament clandestí al Líban. O com l'Alaa i altres nenes que han de treballar perillosament a una cruïlla de Beirut o com la Fatma, que ha de casar-se amb el seu violador per no quedar deshonrada ella i la seva família. Com la Majd, la Maya i la Nancy o la Gulan i la Lara.
Estem en un context en què la dona no és pràcticament res, no té drets, sinó obligacions, no té veu i les seves heroïcitats quotidianes són actes de supervivència. La Txell Feixas ens parla de com l'Islam -igual que les altres religions monoteistes, el cristianisme i el judaisme- dóna lloc a una societat patriarcal en la qual la dona és usada pràcticament com un objecte al servei dels homes.

És per això que quan l'editorial Ara Llibres li va deixar via lliure per a fer un llibre a partir de les cròniques de les quals parlava com a corresponsal a l'Orient Mitjà, no va dubtar en què "les històries que més l'havien colpit des de la seva arribada a Beirut eren els testimonis de dones. Històries que l'havien fet plorar i riure, de dones a les quals havia abraçat i malgrat tot havien estat elles qui havien acabat consolant-la. I es va adonar que potser la dona al món àrab no ara un tema gaire tractat en la bibliografia i que podria ser una oportunitat per a fer justícia a aquestes dones i dedicar una mica de temps a parlar d'elles".
De tot això va sorgir aquest llibre de cròniques de la vida quotidiana de les dones en el món àrab. Històries esfereïdores, molt dures però molt freqüents.
La Txell Feixas hi ha sabut transmetre magistralment i amb molta humanitat, tot allò que les dones li han explicat, potser perquè era la seva oportunitat de donar visibilitat a la seva vida, fer públic allò que és tan privat. I la Txell ha fet molt bé aquesta tasca i ens ha ajudat a posar nom propi a persones que protagonitzen històries que potser intuíem o coneixíem de passada, sense parar gaire atenció.
Històries dures que no han de coartar la nostra lluita diària pels drets de la nostra societat, perquè en Occident potser som unes privilegiades perquè anem uns passos per endavant, però encara queda molta feina per fer.
I com va dir la Txell Feixas durant la xerrada "cadascú des de la seva professió o posició en el món pot fer valenties quotidianes".
Si d'una cosa estem segures a la Biblioteca de Martorell, és que la Txell és una de les dones més valentes que hem conegut.

Podeu aconseguir el llibre a la nostra biblioteca i també a l'espai ebiblio. Si el voleu comprar, podeu fer-lo en qualsevol de les llibreries de Martorell.

dilluns, 15 de març del 2021

VEGA HERNÁNDEZ: EAT! COCINA DE PRODUCTO QUE SE COME POR LOS OJOS

Avui hem trobat un llibre que ens agrada molt. Tant el, color, els dibuixos, i les receptes, també a tot color i que personalment ens encanten.

Diuen que com més colors tinguin els aliments, més vitamines contindran. D'aquesta manera la cuina de colors diversos ens assegura una alimentació variada en vitamines i altres elements.

I si de colors parlem, aquest llibre és una autèntica troballa.

És un llibre acabat d'arribar a la biblioteca, no ha trepitjat estanteria encara, no el vam deixar arribar...! Es diu Eat! Cocina de producto que se como por los ojos (mai millor dit), l'autora és Vega Hernando, Creadora de Eating Patterns (que no sabem que es, però) Lunweeg ed.
Ja tenim les senyes d'identitat del llibre, passem a l'interior, és un llibre o millor una guia sobre què cal menjar cada temporada o el millor de la temporada, amb idees força creatives i molt coloristes que per això ens ha entusiasmat tant, a nosaltres que el que menys ens grada és cuinar.

Exemples:
Porpra : Pop cruixent i bledes vermelles, que porta els colors groc ocre, verd, magenta...
Revetlla: Coca de figues, ceba morada i romaní. Verd, blau, morat, grana.
Souvenir: Curri de tirabecs i alls tendres. Verd,blanc, mostassa.
Princesa Blava: Verat cruixent amb amanida de raves al forn. Blau, verd, argent
PRIMAVERA: "Ni Primavera sin golondrina, ni despensa sin harina"
Venus de Botticelli : Vieires amb crema de pastanaga i xirivia. Blau, carbassa, groc, magenta...

Que hi trobem més? idees creatives i molt assequibles, molt fàcils de fer i 75% vegetarianes i unes quantes cosetes més personals de l'autora.
Aquest ha de ser el vostre llibre de cuina  per Sant Jordi!