dilluns, 21 de desembre del 2020

CUINA DE NADAL: ELS CANELONS

Dilluns passat vam donar les pautes a seguir per fer l'escudella de Nadal. Ens vam basar en el llibre La cuina de Nadal, de Manel Guirado.
Avui, ens tocarà planificar els canelons del dia de Sant Esteve. I Guirado també ens ajudarà en aquesta complicada tasca. Quin llibre més complet!

Avui en dia en mengem quan volem de canelons, i no els hi donem la importància que els hi donàvem abans, almenys qui tenim una certa edat.
Els nostres fills no s'adonen de la sort que tenen de poder menjar molt sovint, però sí que s'adonen de la diferència entre uns canelons ben fets i d'altres més mediocres.
L'aprofitament de les restes de la carn d'olla és una cosa que ve de molt antic. Avui en dia, però, és habitual tenir-los fets dies abans. I els més mandrosos els encarreguem a un lloc de confiança.

Sigui com sigui, menjarem canelons per Sant Esteve. 
I si no teniu cap iaia o tiet o tieta, cuiner, i voleu que siguin fets a casa,  sempre podeu seguir la recepta. 

Hi ha els de Sant Esteve i amb una lleugera variació els canelons Rossini, els d'ànec, bolets i pera, els d'espinacs, panses i pinyols. Tots boníssims! 
Podeu triar els que més us agradin i fins i tot fer més d'una varietat, que més d'un a la taula serà vegà o intolerant a alguna cosa i heu de tenir receptes especials.

Per acabar els àpats us deixem amb les neules i torrons, que no donen cap feina,  però pels entrants d'aquests dies festius us suggerim unes bones idees:
Una amanida de pinces de llamàntol i llàgrimes d'aranja, canapès variats de festa (figues, vieires, raves), ostres amb vinagre i estragó, foie-gras amb carquinyolis, percebes i una copa de bon vi blanc... tot això el podeu trobar als diferents llibres de cuina que hi ha a la Biblioteca i que podeu venir a buscar durant aquests dies prenadalencs (que ja queden pocs).

Bon Nadal i Bones Festes!