dimecres, 12 de maig del 2021

EDUARDO MENDOZA: TRANSBORDO EN MOSCÚ

Una altra novetat acabada d'arribar a la biblioteca i també acabada de publicar és la novel·la del barcelonès Eduardo Mendoza, Transbordo en Moscú.
Es tracta d'una lectura molt aguda, amb molt de ritme, divertida. Combina reflexió i aventures amb una virtuositat digna d'elogi.

Escrita en primera persona, la narració va a càrrec de Rufo Batalla -alter ego de l'escriptor-, un jove nascut a Barcelona, al qual vam seguir en altres dues novel·les de l'autor, El rey recibe y El negociado del yin y el yang.

En transbordo en Moscú, arribem a la dècada dels vuitanta del segle XX i Rufo es casa amb Carol, filla única d'una adinerada família de la burgesia catalana. D'aquesta manera, l'autor té excusa per a parlar-nos de la classe social que belluga els diners del país,  del seu pensament i manera de fer.
Espanya ha consolidat la Transició. Paral·lelament, Rufo Batalla és conscient dels canvis que s'estan produïnt en un món que es precipita cap a la fi del règim comunista.

Els comentaris sobre la societat que ens envolta, sobre la caiguda de tot un sistema econòmic diferent del capitalista o sobre l'art o la ciència -en boca de diferents personatges- indiquen un gran nivell intel·lectual i una gran lucidesa. Rufo és un espectador dels esdeveniments i de les persones que l'envolten. En aquest sentit estem davant una mena de novel·la històrica.
Així i tot, acabarà recuperant les aventures al voltant del Príncep Tukuula i del fictici regne de Livonia.

És una lectura molt fàcil i entretinguda, molt recomanable. Està impecablement escrita per un gran  nom de les lletres, com és l'Eduard Mendoza.

La podeu trobar a la nostra biblioteca i també a l'espai ebiblio.

dilluns, 10 de maig del 2021

MIS RECETAS MADE IN MARRUECOS


És època de Ramadà, segons el calendari musulmà, i a Martorell hi ha una important comunitat de persones procedents del Marroc. A més, a la biblioteca ens agrada viatjar i conèixer altres cultures amb la seva gastronomia.
O sigui que tothom pot estar interessat en el llibre que hem escollit aquest dilluns per estar la cuina. Es tracta d'una edició de Lonely Planet que recull trenta receptes autèntiques i imprescindibles. Es diu Mis recetas made in Marruecos.

Com la nostra, la del Marroc és una cuina mediterrània, que fa servir els ingredients que tenim al nostre abast. Molta verdura, fruita, carn i peix són la base d'una cuina molt rica i molt variada. Sense oblidar els dolços, es clar.

Una de les seves característiques és l'ús d'herbes i espècies, una mica més que a casa nostra. El coriandre o el fonoll, el comí i d'altres, que coneixem, però que no sempre posem a les nostres receptes.

Són especialitats marroquins la "harira", sopa a base de tomàquet, ceba, safrà i coriandre fresc o els "mezze" pa i diversos plats de vegetals com ara la remolatxa, els cigrons o les albergínies. També el "briouat" o la "pastela". Los pinxos, el "chwarma" o el "tajin", entre les carns.

Receptes com ara les mongetes blanques especiades, les pastanagues amb taronja i canyella, la remolatxa amb all i comí o els fideus al vapor amb canyella faran les delícies de tots els amants de les verdures.
El tajin es pot fer amb xai, vedella o pollastre i per gaudir del peix podem triar unes empanadilles, un daurada amb llima i fonoll o unes sardines amb "chermoula".
Entre les postres, trobareu les pastes d'ametlles i panses o la "baklawa", per a ocasions especials.
El té amb menta, calent, dolç i aromàtic és ideal per a mitja tarda acompanyat de galetes.

Tot sembla deliciós.
Per això us recomanem aquest llibre ple de bona cuina d'una part del món que ens queda a un pas de casa nostra, a la part sud del mar que banya Catalunya.
Acostem-nos a la cultura del Marroc, si no físicament, sí fent un viatge amb el paladar.

Aquest llibre està a la secció de cuina a la primera planta de la nostra biblioteca. No dubteu en venir a consultar-lo.