dimarts, 14 de gener del 2014

TROBADA DE CLUBS DE LECTURA AMB JORDI BADIA


El passat dilluns dia 13 vam tenir una trobada molt especial dels dos clubs de lectura de la Biblioteca de Martorell.
La lectura proposada era Maria Closa, novel·la escrita pel periodista Jordi Badia, el qual ens va acompanyar i guiar en els comentaris que tots plegats vam fer sobre aquesta obra.


En Jordi ens va explicar molts detalls relacionats amb la seva feina d’escriptor i el procés creatiu d’una novel·la. De fet, tot i haver escrit amb anterioritat tres llibres d’assaig, aquesta és la seva primera novel·la publicada. 
L’autor va començar dient que inicialment “la novel·la pretenia donar a conèixer la història del poble abandonat de la Guàrdia Pilosa”, però que finalment el personatge de la Maria Closa havia estat qui havia agafat el protagonisme total de la novel·la.
Responent a una de les preguntes dels lectors, en Jordi Badia ens va aclarir que el personatge de la protagonista només és fruit de la seva imaginació i no té cap component biogràfic.
En Jordi també va dir que la novel·la és un intent de reflexionar sobre el ressentiment perquè, segons ell, “amb ressentiment no podem viure, hem de perdonar per alliberar-nos”. 
A partir d’aquí, la conversa va anar molt fluïda, i vam comentar molts aspectes de la novel.la com ara la figura de l’hereu dins del dret civil català, la necessitat de viure serenament i saber perdonar, la recuperació de pobles abandonats, la capacitat d’adaptació de les persones, etc.

La història de la Maria Closa no ha deixat indiferent a cap lector, tot i que la majoria van coincidir en dir que era molt repetitiva. L’autor va aclarir, però, que ell havia utilitzat la repetició com a recurs literari dins la novel.la.

Actualment, en Jordi Badia està escrivint contes per adults inspirats en el concepte de la llibertat.