dijous, 8 d’octubre del 2020

IRÈNE NÉMIROVSKY: SUITE FRANCESA


El club de lectura de nit ha iniciat el curs amb una autora i un llibre d'allò més interessant.

Irène Némirovsky, nascuda a Ucraïna era filla d'un ric banquer jueu. Va rebre una molt bona educació en llengua francesa. L'any 1918, els esdeveniments de la Revolució Francesa van fer que la seva família abandonés el país, per a finalment establir-se a França a partir de 1919. Aquí estudia, fa una carrera literària, es casa i té dues filles.

L'inici de la Segona Guerra Mundial marca una fita important, per a l'autora que era jueva, però també per a França, país que va veure com les tropes de Hitler arribaven a París i ocupaven una bona part del país, entre juny de 1940 i desembre de 1944. L'autora va projectar escriure cinc novel·les, amb cinc episodis diferents al voltant de la França ocupada. Però el juliol de 1942 va ser detinguda per la seva condició de jueva, quan només havia escrit dues d'aquestes cinc novel·les.
No serà fins a l'any 1998 que es recuperen aquestes dues novel·les inicials i surten al mercat editorial el 2004 amb el títol de Suite Francesa, convertint-se en una obra clàssica.

Divuit anys després de la publicació, el club de lectura de nit ha volgut endinsar-se en aquests dos episodis de l'ocupació alemanya a França.
De la mateixa manera que una suite musical està formada per diferents peces, les dues parts de les quals consta aquesta Suite francesa descriuen dos moments històrics molt propers entre si.
El primer és l'èxode de París, una desbandada d'éssers humans que fugien de la gran ciutat, quan els nazis havien anunciat la seva entrada victoriosa. Trobem aquí una sèrie d'històries de personatges, de diferents classes socials i condició, que viuen la fugida d'una manera ben distinta, amb més o menys recursos o família. Tots coincideixen en fugir, però s'enfronten d'una manera diferent a la complicada tasca de sobreviure. Hi ha històries que han estat capaces de treure'ns un somriure i d'altres que ens han provocat esgarrifances.
En la segona part ens trobem a la població de Bussy, on les forces d'ocupació s'han instal·lat, i a on els francesos han d'empassar-se l'orgull i conviure amb l'enemic. La Primera Guerra Mundial encara està en la memòria de molts, però s'ha de sobreviure i molts són capaços de treure profit, mentre d'altres han de dissimular el seu disgust.
Hi ha moltes històries protagonitzades per dones i els sentiments estan a flor de pell. Tot i això, la història ens dibuixa molt bé la França més rural, amb camperols més pobres i no tant, amb una família burgesa predominant en el poble i amb una altra família noble, que acaba posant-se al costat dels ocupants. Podem veure com les persones tenen afinitat en funció de la seva educació i cultura i de la classe social a la qual pertanyen.

En el mateix llibre, hi ha notes de l'autora que parlen de com hagués continuat el llibre. Segurament les altres parts haurien completat aquesta suite inacabada, però no va poder ser, a causa dels esdeveniments històrics que van tallar de sec el bon fer literari de la Iréne Némirovky, una altra víctima de la convulsa història d'Europa en la primera meitat del segle XX.