dimecres, 27 de novembre del 2013

VICENÇ VILLATORO: LA CIUTAT DEL FUM


Dilluns per la tarda ens vam reunir un bon grup de lectors i lectores en la trobada mensual del club de lectura. 

Tocava comentar el llibre La Ciutat del Fum escrit per Vicenç Villatoro i ambientada a Terrassa l’any 1956. 
La novel.la explica la història d’en Ricard Colomines (de nom artístic Ramón Cardona) que torna a la seva ciutat després de 20 anys, per actuar com a vocalista durant la revetlla del 18 de juliol de 1956 al Gran Teatro Alegria de Terrassa. Tota la novel.la té lloc durant la tarda i nit del 18 de juliol i parla de pensaments, records i neguits dels personatges.

En general, el llibre no va agradar gaire perquè és  trist i feixuc. Es titula La Ciutat del Fum perquè en aquells temps la ciutat de Terrassa sempre estava plena de fum per culpa de les calderes de vapor de les fàbriques tèxtils. El llibre, en realitat, intenta ser un reflex de l’ambient grisós i ple de tristesa de l’època de la post-guerra. 
Com que va poc vam llegir el llibre  Senyoria de Jaume Cabré vam intentar fer un paral.lelisme entre les dues obres i vam arribar a la conclusió de que mentre a Senyoria tot depén d’unes cartes, en La Ciutat del Fum tot depén d’una trucada. Un altre paral.lelisme que vam fer va ser la comparació amb el llibre L’home de la maleta de Ramon Solsona ja que en totos dos els respectius autors fan servir lletres de cançons populars per introduir alguns capítols. 

Quedem per la propera reunió que serà el dilluns 16 de desembre. En aquesta reunió comentarem el llibre de Marta Rojals anomenat  Primavera, estiu, etc.