dijous, 31 de maig del 2012

El setè camió: el tresor perdut de la República.


Aquest dilluns, el club de lectura de tarda va comentar el llibre de la historiadora Assumpta Montellà, El setè camió: el tresor perdut de la República.
Aquest llibre va ser recomanat personalment pel coordinador de l’activitat, el senyor Jacint Soler, com a exemple de llibre històric que es pot llegir pràcticament com una novel·la.
El llibre ha semblat molt interessant a tothom. 
És una crònica de fets que van passar, però que han quedat diluïts, pel pas del temps i potser també  per interès de les persones implicades.
Es comenta que malgrat ser un llibre d’història, en realitat hi ha molta imaginació, a la vegada que deixa oberta algunes incògnites.
Es valora l’original mirada a la guerra civil que suposa fixar la vista en béns materials i culturals, quan estem més acostumats a parlar dels terribles episodis humans que es van viure.
A molts lectors els hi sembla inexplicable que poguessin passar fets com els que es narren i s’aprofita per parlar una mica del paper dels polítics catalans que van acabar a l’exili i del seu tarannà.

Es queda per a la propera trobada, el proper 25 de juny, en la que es parlarà de Mirall Trencat, de l’escriptora Mercè Rodoreda, potser la més universal dels escriptors catalans.

dilluns, 28 de maig del 2012

ELS CLUBS DE LECTURA A LA BIBLIOTECA DE MARTORELL


ls clubs de lectura organitzats per les biblioteques són un grup de persones que es reuneixen periòdicament per a llegir i comentar el mateix llibre. Generalment funcionen en trobades quinzenals o mensuals (de setembre a juny), amb una durada d’una hora aproximadament, en les quals es comenten les obres seleccionades, que canvien cada trobada. En aquestes reunions existeix la figura d’un conductor que modera la tertúlia i introdueix els temes que tenen relació amb l’obra, la qual ha estat deixada en préstec per part de la biblioteca a cada un dels assistents. Des de fa temps, moltes biblioteques inclouen aquesta activitat en els seus plans de foment de la lectura i aquest també és el cas de la biblioteca de Martorell.

Els clubs de lectura de la Biblioteca Francesc Pujols de Martorell tenen per objectiu fomentar el gust per la lectura, arribar a nous usuaris, i proporcionar un espai acollidor als lectors de diferents estrats culturals, on aquests puguin compartir amb la resta la seva vivència vital i cultural i les seves opinions. D’altra banda, els que participen als clubs solen inscriure’s a la recerca de cercar una alternativa diferent d’oci, obrir-se a noves experiències lectores i relacionar-se amb d’altres persones amb els mateixos interessos.

Actualment a la Biblioteca Francesc Pujols existeixen 3 clubs de lectura (dos per adults i un per a nens):

  • Club de temàtica general = es reuneix el tercer dijous de cada mes a les 21:30 h. a la Casa de Cultura La Vila. Està dedicat principalment a la lectura d’obres de ficció en prosa (novel.les, narrativa, contes per adults, etc.) tant en castellà com en català.
  • Club de lectura en català = es reuneix el darrer dilluns de cada mes a la Biblioteca Francesc Pujols del Centre Cultural a les 18 h. Es igual que l’anterior però les obres que es llegeixen sempre estan escrites en català.
  • Club de lectura infantil = es reuneix cada dos dijous a les 17:30 h. a la Biblioteca Francesc Pujols i està adreçat a nens d’entre 8 i 11 anys. Llegeixen contes per aquestes edats.

De cara al mes d’octubre, la biblioteca voldria organitzar un club de lectura per a joves. Per aquest motiu, tots els adolescents que estiguin interessats en llegir i compartir lectures amb altres persones de la seva edat, poden apropar-se a la biblioteca i deixar les seves dades personals per tal d’apuntar-se a aquesta activitat. El dia de la primera trobada es concretaran els detalls de funcionament, lectures, com obtenir els llibres, dies de la tertúlia, etc.