dijous, 26 de febrer del 2015

UNA MICA D'HISTÒRIA: LA BIBLIOTECA FRANCESC PUJOLS



La Biblioteca Francesc Pujols es va obrir l’any 1969 a la Casa de Cultura de la Vila, formant part de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona. 

Va rebre el nom del filòsof martorellenc Francesc Pujols, de qui conserva tota l’obra editada. 

L’any 1994 es va traslladar a un espai de més de 500 metres quadrats al Centre Cultural de Martorell. 

Actualment es troba en procés de trasllat a un nou emplaçament al carrer Mancomunitats Comarcals, on comptarà amb un espai molt més ampli, dividit en diferents zones , pensades per a diferents usos: zona infantil, zona de premsa o zona de referència, espai per a treballs en grup i un espai polivalent per a la realització de diferents activitats. 

La biblioteca Francesc Pujols és una biblioteca pública que facilita l’accés lliure de tota la ciutadania a la informació i el coneixement i que fomenta la lectura.

dimecres, 25 de febrer del 2015

JOAN BARRIL: LES TERRES PROMESES


El passat dilluns dia 23 de febrer es va reunir el grup del club de lectura de tarda i es va comentar el llibre Les terres promeses  de Joan Barril. 
El llibre no  va agradar  a tothom per igual, però si es va  coincidir en manifestar l'interès de conèixer la vessant novel.lística d’aquest autor que és majoritàriament conegut pels seus articles i no pas per les seves obres de ficció.
En aquesta novel.la Joan Barril ajunta uns pocs personatges i crea una història fictícia en un escenari real que és la illa de Cuba.
Això fa que durant la reunió es parli durant molta estona de la situació d’aquest país i concretament de la figura d’en Fidel Castro, molt tractada durant la novel.la.
Com tothom ja sap, Fidel Castro és fill d’un gallec que va emigrar a Cuba i es va casar dues vegades. Amb la primera dona va tenir 5 fills i amb la segona dona en va tenir set. Un dels protagonistes de la novel.la és un germà d’en Fidel que es deia Santiago, però curiosament en Fidel Castro tenia molts germans però no n’hi havia cap que portés aquest nom. Per la qual cosa hem deduït que es tracta d’un germà inventat per l’autor del llibre, és un personatge de ficció que va fer fortuna a Wall Street per tal de finançar la revolució d’en Castro.

En el llibre s’anomena un filòsof (Prohodum) que es considera un dels creadors del comunisme. Això en ha portat a parlar d’aquest sistema polític creat per Marx i Engels i que en Castro va imposar a la illa cubana quan va derrocar en Batista. El problema va ser que després de marxar Batista, Castro es va trobar amb un país sense diners i es va haver d’aliar amb els russos per tirar endavant.

Un altre tema que s’ha tractat és el significat del títol del llibre i la majoria ha coincidit en dir que el títol fa referència a la il.lusió d’una Cuba nova. En la novel.la es barregen elements de ficció amb elements històrics i això ens ha ajudat a conèixer una mica millor la situació política i social d’aquest país tan complexe.

La propera reunió serà el dia 23 de març i ens trobarem per comentar la lectura del llibre Nius de Pep Coll.