divendres, 8 de gener del 2021

WALTER TEVIS: GAMBITO DE DAMA

Ja hem demostrat que el fet d'estar envoltats de llibres no ens fa immunes a la moda de les sèries de la televisió. El que sí ens passa és que quan cau a les nostres mans el llibre en el qual està basat tal o qual sèrie que ens va agradar no podem fer-hi més que caure en la temptació (malgrat la pila de lectures pendents que tenim a la tauleta de nit)

Però és el que hi ha. No ens hem pogut resistir a la recomanació d'avui, la novel·la Gambito de dama, de l'autor nord-americà Walter Tevis.
Si dubteu si llegir-ho o no, penseu que és un llibre que es va publicar l'any 1983 i que ha resistit per tant, el pas del temps. No és un producte editorial efímer, sinó que té qualitats que l'han fet perdurar, tal com demostra el fet que la sèrie s'ha fet més de trenta anys després.
Penseu que l'autor va escriure molts relats curts i només sis novel·les, i que d'aquestes sis, tres han acabat al cinema: The Hustler (El buscavidas) , The Color of Money (El color del dinero) i The Man Who Fell to Earth (El hombre que vino de las estrellas).
Gambito de dama és una novel·la de culte pels bons aficionats al joc dels escacs, però els que no sabem gaire d'aquest joc també podem gaudir molt, perquè es toquen temes universals, com ara l'abandonament, la resistència davant l'adversitat, la capacitat de superació,  la solitud, la tristesa, l'entusiasme, les addiccions, etc. 

Estem als anys cinquanta, època de la Guerra Freda, quan la Beth queda òrfena i va a parar a una institució. Allà rep tranquil·litzants que li donen, de la mateixa manera que a la resta de nenes internes, i allà descobreix la seva facilitat per jugar escacs.
La Beth és una noia molt intel·ligent i un prodigi pels escacs. Quan és adoptada amb tretze anys fets aprofita totes les ocasions per conrear la seva afició, la qual descobreix li pot servir per guanyar-se la vida.
El problema de la Beth és que li falten eines emocionals i es troba molt sola. Però la seva intel·ligència i capacitat de treball l'ajudaran a tirar endavant en un món molt masclista i altament competitiu.

Nosaltres hem patit una mica amb la deriva d'aquesta noia jova i  vulnerable, però ens hem emocionat amb una carrera professional, que té episodis trepidants malgrat que es tracta d'escacs (qui ho diria!) i que té un final apoteòsic en un Moscú comunista, en el qual aquest joc és una autèntica passió de masses.
Us avisem que tot és una ficció, però és ben segur que passareu una estona de lectura molt amena i fins i tot us poden venir ganes de saber una mica més de l'intel·lectual joc dels escacs.

En aquest cas, la novel·la Gambito de dama, l'hem trobat a l'espai ebiblio.  Aviat la tindrem en paper a la nostra biblioteca, però us volem dir com és de fàcil aconseguir els llibres electrònics amb ebiblio, i llegir-los en una tauleta o en un ereader compatible.

Des de la Biblioteca,  us animem a explorar el catàleg ebiblio Catalunya,  una manera senzilla de gaudir de la lectura sense sortir de casa. 
Però us demanem, si us plau, que continueu venint a la biblioteca i remeneu les prestatgeries a la recerca de la millor literatura.





dilluns, 4 de gener del 2021

CARLOS RIOS: COME COMIDA REAL



Creador del moviment "realfooding", Carlos Ríos és diplomat en Nutrició Humana i dietètica i un entusiasta d'un estil de vida que aposta per la reducció radical del menjar industrial i pel retorn a l'alimentació tradicional de la nostra cultura.


La indústria alimentària té un gran pes en el nostre entorn i a causa d'ella les nostres decisions quant a l'adquisició d'aliments no són sempre les correctes. És per això que l'autor ens posa davant la realitat dels aliments. 
A tal efecte, classifica els aliments segons el seu grau de manipulació per part de la indústria, arribant a tres grups diferents:

  • Els aliments amb un mínim de procés, entre els quals trobem el que són les matèries primeres, com ara verdures, hortalisses i fruites, peix i carn o llet i ous.

  • En segon lloc, els bons processats, que serien aliments sotmesos a processos innocus. Entre ells destaca l'oli d'oliva, els llegums bullits, el pernil de gla o els aliments reals congelats.

  • Finalment, trobem el grup dels ultra processats que són aliments que no tenen res a veure amb el menjar de veritat. Segons Carlos Rios, aquests productes no són aliments, sinó preparacions industrials comestibles.

Carlos Rios desmunta en el seu llibre molts mites que tradicionalment s'han donat com a certs i es fa servir dels nous estudis nutricionals perquè tots coneguem l'autèntic efecte de determinats menjar al nostre organisme. Els olis vegetals refinats no són tan bons com pensàvem o el sucre no és tan necessari per al cos com ens havíem dit.

Després d'haver posat en evidència com ens vénen la moto des de l'indústria alimentària, en una segona part el Carlos Rios va per feina i ens descobreix els secrets del "realfooding", del menjar de veritat.

Hi ha un eslògan que ens ha d'acompanyar per sempre en la nostra vida com a consumidors d'aliments:

Más mercado y menos supermercado

Más real y menos procesado

Más local y menos de otro lado.

Gràcies a aquest eslògan i a totes les indicacions de l'autor podrem millorar la nostra alimentació i de pas la nostra salut.

Tota aquesta informació ve acompanyada de receptes de menjar autèntic, com ara Carabassó a la parmesana o Gelats de fruita, Snack de cigrons Peix al forn. Fins i tot trobarem un pa de menjar de veritat.

Si voleu estar al dia en les noves tendències de nutrició, si voleu millorar la vostra alimentació, si voleu conèixer receptes sanes i saludables, alhora que apetitoses. Si voleu  aprimar-vos sense fer dieta, si voleu conservar una qualitat de vida, si voleu estalviar diners en la compra. Si voleu viure millor, en suma, us animem que us impliqueu en aconseguir receptes sanes i naturals, com les que ens aconsella el Carlos Rios en el seu llibre Come comida real, de l'editorial Paidós.

Ara que comença un any de nous bons propòsits no deixeu passar l'ocasió de canviar alguns hàbits. Podeu aconseguir el llibre a la nostra Biblioteca.  I també a l'espai ebiblio Catalunya, on el podreu aconseguir de manera virtual durant 21 dies.

I a menjar aliments autèntics i de proximitat!